Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Water, regen, zee, v… | Home | Blauw »

Zeewierveld

Dinsdag 24 maart 2015 @ 21:17 Wodan, Neptunes of welke god dan ook heeft mijn gebed gehoord, het werd vannacht droog! Ergens rond drie uur, dus dat is zo'n 21 uur aaneengesloten aan regen! En toen het droog werd, was het ook meteen een heldere nacht met duizenden sterren!!
.
Helaas bleef het weer niet helder en toen het licht werd, was de hemel nog steeds grijs ipv blauw. Maar van een duidelijk lichter grijs. We kunnen een onderscheid maken tussen de wolken en de hemel, al heel wat sinds de afgelopen dagen. Ook zeilen we nog steeds prima. Het is geen melkmeisje meer, de wind komt nu meer van voren.
.
Rond de evenaar is er niet alleen de ITCZ zone, maar ook zeewier. Al een aantal dagen varen we door hele lichtbruine grasvelden. Tijdens het motoren moesten we geregeld achteruit slaan om het wier uit de schroef te krijgen. Nu met zeilen hebben we daar minder last van, maar rond het roertje van de Hydrovane zien we wel hele plukken zitten, dus vandaag ook maar een keertje in z'n achteruit om te kijken of we deze afremmende planten ook van de kiel, roer enz konden krijgen.
.
Tijdens het zeilen hebben we onze sleepgenerator overboord. Dit is een staaf met een paar bladen eraan, dan een lang touw naar de dynamo aan de reling. De propeller (staaf met bladen) gaat draaien en maakt zo stroom. Super simpel, maar super effectief! Gaan we 4 knopen, dan helpt hij ons aan 4 ampere, lopen we 5 aan 5 en lopen we 3 aan 3. We hebben overdag meer dan genoeg stroom met de zonnecellen maar met bewolkte dagen teren we 's nachts wat in, dus biedt de sleepgenerator uitkomst en hebben we meteen genoeg.
.
Vandaag hebben we ook weer eens buiten gezeten en we bewonderden de zeewiervelden en de springende dolfijnen. We lopen lekker, maar moesten harder kunnen (met deze wind en koers). Toen viel pas op dat de sleepgenerator niet meer draaide. Wij hem binnen halen, nou ja, proberen binnen te halen, want dat ging erg zwaar. En eenmaal bij de prop zagen we het, een enorme dikke grote bos met zeewier!
.
Ik schreef het geloof ik al eerder, al het zeewier is te eten. Nou houd ik wel van een experimentje, dus ik dacht, dit is mooi, even verzamelen. Maar al voelende aan het wier verging mijn eetlust? het was net plastic! Nou is dat wel vaak bij wier, maar deze variant had ook van die kleine balletjes eraan. Nee, toch maar niet. Onder het mom van, het is beter dat de kleine schildpadjes het eten, hebben we het overboord gezet. De sleepgenerator blijft nog maar even werkeloos tot we uit het zeewierveld zijn.
-----
At 24-3-2015 19:52 (utc) our position was 01°26.13'N 034°27.44'W

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.