Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Voordeel van een rege… | Home | Water, regen, zee, v… »

Lente-equinox

Zaterdag 21 maart 2015 @ 20:39 De afgelopen dagen is het halen en brengen. Een paar dagen geleden zaten we tussen de squalls (donkere wolken met soms hele harde wind en soms een hele grote regenbui) en hoe! We hebben zelfs een avond en nacht lang dik in de 20 knopen gehad, met een regenbui die net zo lang aan hield. Daarna werd het qua wind rustiger, maar de regen bleef. We waren duidelijk in een andere wereld!
Het weersysteem in de Noordelijke Atlantische oceaan botst tegen het weersysteem in de Zuidelijke helft, dit gebeurd rond de evenaar en wordt de ITCZ genoemd. Of de doldrums, het windstilte gebied. Dit gebied kan eruit zien als strakblauwe luchten met water als een spiegel, of heel veel wolken. In het laatste gebied zaten wij de afgelopen dagen.
Gisteren voeren we onder de squalls uit en kwam de zon weer terug. De wind helaas niet, we zijn de ITCZ nog niet uit. We zijn al uren, met enkele tussenpozen aan het motoren. Op dit moment, helaas tegen de wind in. Koers verleggen hebben we uitgebreid besproken en bekeken, maar dan gaan we veel graden mis varen, waardoor we in de zone blijven hangen en een hele verkeerde kant uit gaan. Daarnaast is het volgens de gribfiles beter zo snel mogelijk dit gebied uit te gaan, dan is er weer wind, in de goede richting. Als het allemaal klopt. Want nu zou dat ook zo moeten zijn... Maar je moet toch iets geloven?
Vandaag is het 21 maart, de dag van de Lente-equinox en een van de jaarfeesten in het Paganisme, een natuurreligie. Zij zien ons, de mens en de seizoen als een geheel, verbonden als in een wiel. Wij als mens met onze geboorte en alle fasen daartussen naar onze sterfte, de seizoenen die overgaan van lente naar zomer en verder. Ook de vergankelijkheid in alles wordt als een draaiend wiel beschouwd, waarbij de aarde en het respect voor haar heel belangrijk is.
Voor ons iets heel herkenbaars nu, we leven dag in dag uit met de natuur en haar verloop. We zien de vervuiling en de pracht van de aarde. Dit jaar raakt me dit juist heel erg en nu met vandaag, 21 maart, de dag van de lente-equinox, op het noordelijk halfrond en de herfst-equinox op het zuidelijk halfrond wil ik er even bewust bij stilstaan. Hier komt nu ook nog bij, dat we ook juist weer heel dicht bij de evenaar zijn. De evenaar die we voor het eerst overstaken op de lente-equinox (of is het juist de herfstequinox- als je van noord naar zuid gaat?) in 2012 bij Ecuador in de Pacific, de Stille oceaan.
Deze 21 maart staat voor ons in het teken van de lente-equinox. Zoals bij beide equinox zijn de dag en nacht even lang, ze zijn in balans, maar bij de lente-equinox groeit de zon in kracht. Dit hebben we al ervaren in de afgelopen tijd dat we naar de evenaar voeren. We varen vandaag de evenaar over het noordelijk halfrond in, waar de lente gaat beginnen. Een tijd van bloei en nieuwe dingen.
Het Paganisme viert deze jaarfeesten op vele verschillende manieren. Ik was niet echt van plan om vandaag toen de zon op haar hoogst stond, in mijn bloemetjesjurk op de punt een dansje op te voeren, al zal dit wel ter vermaak van Etienne zijn geweest. Iets anders zal ik nog wel bedenken en rond etenstijd met een ritueeltje een offer doen, om zo ook Neptunus weer te groeten en hopelijk gunstig te stemmen zodat hij ons misschien een zetje in de juiste richting kan geven.
-----
At 21-3-2015 19:24 (utc) our position was 00°37.25'S 030°16.39'W

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.