Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« De wereld rond? | Home | Aftellen »

Genoeg plaats op aarde?

Vrijdag 20 februari 2015 @ 08:51 Tijdens het oceaanzeilen heb je (te) veel tijd om na te denken. Over van alles. Een favoriet onderwerp van ons is op zulke tijden, de wereld. Oftewel de wereldproblematiek.
.
Aangezien voeding en gezondheid een van mijn persoonlijke favoriete onderwerpen is, komt dit vaak ter sprake. En zo bespraken we vandaag het feit dat de mens sinds de evolutie steeds dikker is geworden. Waarbij de laatste decennia de curve exponentieel stijgt.
.
Een ander feit in dit kader, is dat onze menselijke populatie ook groeit. Plak je deze twee feiten bij elkaar, dan kom je al snel op de hamvraag: "Blijven we dan nog wel passen op de aarde?"
.
Een interessant vraagstuk, want het waterniveau gaat stijgen, volgens sommigen, landoppervlak wordt dan minder. En de aarde bestaat al voor zo'n 70% uit water. Moeten we dan op drijvende (plastic)eilanden gaan wonen? Krijg je fenomenen als uit de film 'Waterworld'? Dit is dan wel een van mijn favoriete films en wij zijn inderdaad wel watermensen, anders waren we allang weer van ons bootje afgestapt, maar deze gedachten creeren wel wat vragen en zorgen.
.
Om mijn gedachten te verzetten besloot ik wat te lezen over St. Helena, het eiland waar we naar onderweg zijn en de Atlantische oceaan. Ik had voor vertrek wat Wikipedia informatie gedownload.
.
De Atlantische oceaan ontstond zo'n 100 miljoen jaar geleden toen het oercontinent Pangea uiteendreef, het is de tweede grootste oceaan en beslaat vijf procent van het aardoppervlak. Wikipedia vertelt ons ook dat het verloop van de oceaanbodem 'bathymetrie' wordt genoemd en deze metrie voor de Atlantische oceaan erg simpel is. In het midden van de oceaan is namelijk de Mid-Atlantische Rug, een bergrug van 15.000 km lang. Dat is niet niks! Deze rug maakt dat de oceaan gescheiden wordt in twee bekkens. Nog even een paar feiten; de gemiddelde waterdiepte boven de rug is 2500 meter, maar in de bekkens ligt dat veel dieper, tussen de 3700 en 5500 meter. Dieptes om hoogtevrees van te krijgen!
.
Een grappig punt (letterlijk en figuurlijk) is dat deze Mid-Atlantische rug op sommige plaatsen boven water komt, waaronder op St. Helena en de Azoren!
.
En wat lees ik tot mijn grote verbazing dan? Op deze rug groeit de oceaan langzaam aan. Een oceaan die aangroeit? Ja, het heeft ermee te maken dat er op deze rug veel vulkanen onder de zeespiegel zijn en deze zijn heel actief. Het gestolde magma uit zo'n onderaardse-onderwatervulkaan stolt onder de bodem en vult de aardkost aan. Hierdoor wordt de oceaan langzaam breder, concludeert Wiki.
.
Euh? Wacht! De oceaan wordt breder? Ja, de afstand tussen Amerika en Europa/Afrika neemt per jaar zo'n 5 cm toe. Antwoord Wikipedia. Dit moet ik even laten bezinken en in me opnemen. Ik neem aan dat de Atlantische oceaan niet anders is dan de andere oceaan, dus zo'n zelfde fenomeen zou je dan ook daar vinden.
.
Kun je dan dus concluderen dat als de oceaankorst langer wordt door de onderwatervulkaanuitbarstingen, de aarde dikker wordt? Dan neemt de omtrek toe, krijgen we meer oppervlak en komt er meer ruimte voor de, dikkere, mensen.
.
Ik moet dan even niet gaan denken aan het fenomeen dat, volgens sommige wetenschappers, ook het zeeniveau gaat stijgen, want dan verlies ik weer. Waar komt dan al dat water vandaan vraag je je af? Of is het andersom, wordt het waterniveau lager door het groeien van de aarde?
.
Je gaat je afvragen of ik nu een rare gedachtekronkel heb, dat zal trouwens zowieso wel. Maar ik bedoel, is mijn redenatie raar of praten de wetenschappers niet met elkaar? Of zie ik iets over het hoofd?
.
Wat gaat er nu gebeuren? Gaan we met z'n allen toch te weinig ruimte krijgen? Is het dus een en-en-verhaal? En de aarde wordt dikker en de mensen worden dikker en het waterniveau stijgt. Ik verlies mezelf erin.
.
Als ik op dit moment om me heen kijk, dit schrijvende met mijn laptop op schoot in de kuip, onderweg zeilend naar een bovenwater topje van de Mid-Atlantische Rug (St. Helena), dan zie ik alleen maar water. Zover als de horizon om ons heen reikt, oceaanwater. We moeten nog zo'n 560 mijl, veel meer dan genoeg water voor mij, want daarna is het nog 700 plus 2900 mijl naar de Carieb.
.
Veel mijlen water, wat maakt dat ik morgen het koekje bij de koffie maar even laat liggen en het zekere voor het onzekere neem. Stel dat de aarde wel groeit, maar niet het landoppervlak!
.
En met het groeien van de oceaan? Ik ben erg blij dat we dit jaar de Atlantische oceaan oversteken, want volgend jaar is het dus nog verder varen!
-----
At 20-2-2015 7:45 (utc) our position was 22°12.37'S 001°26.77'E

een reactie

Wil ik toch graag mijn duit in het zakje doen betreft jullie wereld discussie. Dat uiteendrijven van de continenten aan de ene kant vd wereld, waar jullie nu over varen. Dat heeft tot gevolg dat aan de andere kant vd wereld de continenten over elkaar heen schuiven, waarbij er 1 zinkt en weer oplost in de magma vd wereld. Dus , en wellicht gelukkig, blijft de diameter van onze wereld gelijk. 1 vd punten waar continenten over/onder elkaar schuiven is het Hymalaya gebergte, typisch voor gebergten is dat zij gevormd worden door over/onder elkaar schuivende continenten. Plaatsen waar er dus weer aardkorst onder een andere stuk aardkorst schuift, en weer oplost. Waar de ene oceaan 5 cm per jaar groeit, wordt de andere 5 cm per jaar kleiner. Dus en…. moeten we al die dikke mensen van de ene kant vd wereld naar de andere kant verplaatsen met 5cm per jaar om in balans te blijven, anders gaan we wiebelen… Succes en nog even een paar dagen doorzetten.
Robbert - Vrijdag 20 februari 2015 @ 23:36  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.