Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Zwart-wit | Home | Weer mijlen maken »

Tafeltje dekje, atomen en elektronen, District Six

Vrijdag 06 februari 2015 @ 15:32 De afgelopen dagen hebben we weer heerlijk rondgekeken hier in Cape Town en omgeving. Het lekkere is dan om de dagen af te wisselen. Een dag op pad, een dag wat moet-dingen.

Vanaf de haven heb je prachtig zicht op de Tafelberg. We hadden al in de gaten dat als het te hard waait of te bewolkt is, de berg is gesloten. Dus als we nog wilden, moesten we gaan wanneer het kon. En maandagochtend was het een prachtige strakblauwe lucht, zonder wolkje! Dus vroeg uit de veren. Het is relatief koud ’s nachts, zo’n 17 graden, dus vroeg in de ochtend is het nog erg kil.

We hadden geluk, geen wachtrij voor een kaartje en we konden al vrij snel met de gondel mee omhoog. De ‘gondels’ hebben een draaiende vloer, waardoor je alle kanten heen kunt kijken. Het uitzicht boven is werkelijk schitterend!! De Tafelberg is 1073 meter hoog en 6 keer zo oud dan de Himalaya, waardoor het de oudste berg van de wereld is. De original bewoners van de kaap, de Khoi/San, noemden de berg ‘Hoerikwaggo’, ‘berg van de zee’.


Je hebt een pracht zicht op de stad en het is goed zichtbaar dat de bergkammen de stad flankeren. Je kijkt helemaal naar Kaap De Goede Hoop.


Het was niet zo koud boven, het is er wel droog, met struiken en rotsen. Er wonen veel rotsdassen, hele grappige, op het oog schattige, beestjes. Verder kingfishers, veel vlinders en typische begroeiing met mooie bloemen. We hebben een paar uur rondgelopen en genoten van de uitzichten.


Dinsdag zijn we langs de Westkust gaan rijden. De Atlantische kust. Ook hier weer een schitterend gebied! Zeker langs het strand, enorme stranden, met witte duinen en een aantal leuke, toeristische, plaatsjes; Blaauwbergstand, Melkbosstrand, Silwerstroom, enz.

Aan de kust zit de enige kerncentrale van Afrika, Koeberg. Eromheen is een groot natuurgebied waar je kunt wandelen en fietsen. Wij wilden wat rondlopen en het bezoekerscentrum bezoeken. Het informatiecentrum ging over de kerncentrale en de andere centrales van Eskom. Super interessant!! Het hele nucleaire proces werd uitgelegd. Later spraken we nog met een man die daar de trainingen geeft. We zijn er dan ook een paar uur zoet geweest en weten nu precies hoe het werkt. Iets anders dan door het natuurgebied lopen, maar, voor ons dan, zeker zo’n goed tijdverdrijf.

Hierna zijn we wat verder van de kust gegaan en dat was een heel andere omgeving. Heel droog nog steeds, maar enorme vlakten met goudkleurige begroeiing of wijnranken. Enorme vergezichten over de glooiende heuvels. Ik weet niet hoe vaak ik het woord ‘prachtig’ heb gezegd!

Hierna toch maar snel een lunchadres gezocht, want het was al dik halverwege de middag. We kwamen terecht bij een heel leuk restaurantje in het plaatsje, met de meest geweldige naam, Darling. Dat vind ik altijd een van de highlights van zo’n dag, gewoon rondrijden en dan maar kijken waar je gaat lunchen. Vaak kom je dan op een speciaal plekje.

Weer dwars terug naar de kust en via Yzerfontein terug naar huis. De plaatsjes aan de kust lijken op vakantiedorpen of waar pensionadas nog lekker genieten. Prachtig opgezet en in een super mooie streek.

Donderdag moesten we de huurauto alweer terugbrengen en toen we zaten te ontbijten belde Dalwhinnie! Zij waren op weg naar Kaapstad. Afgesproken in de stad en eerst gezellig bijgekletst bij een paar bakken koffie. Daarna hebben we het Castle of Good Hope bezocht. Gebouwd om Kaapstad te verdedigen, maar in al de dikke 530 jaar is dat niet nodig geweest. Het is een mooi kasteel met 5 bastions en dient nog steeds al een dependance van het leger. Onze gids was een geanimeerde, grappige verteller, die al begon dat dit de beste rondleiding van je leven zou worden. Dat weet ik niet zeker, maar hij zit zeker in onze top 3! Toen hij na afloop ons nog een perfecte tip voor een lunchadres gaf, kon hij helemaal niet meer stuk. ;-)


In het centrum verwees hij ons naar de Aziatische Eet-bazaar (of zoiets). Een prachtig oud gebouw, zowel van buiten als van binnen. Je kon kiezen wat je wilde eten, van pizza tot curry en van shoarma tot een burger, dat betaalde je en ging je met je bonnetje naar de sectie waar ze het voor je bereiden en dan een tafeltje zoeken. Het was super lekker!!!

En daar kwamen even later ook Wayne en Ally binnen (Blue Heeler, Australische cruisers). Zij waren onderweg naar het District Six museum en we hebben ons bij hen aangesloten. Dat was weer een schot in de roos.


Het is een klein, artistiek, rommelig museum in een kerkje. In ‘66 werd besloten dat District Six een witte wijk moest worden, met als gevolg dat alle bruine en gekleurde bewoners gedwongen werden om te verhuizen. Dit heeft uiteindelijk aardig wat tijd in beslag gehad en pas in ’84 was iedereen weg uit de wijk. In het museum zijn oude foto’s te vinden, verhalen van mensen, foto’s van de deportatie, enz. Indrukwekkend, met name omdat het ook nog zo kort geleden gebeurd is. Helaas was District Six ook niet de enige plek in Zuid-Afrika en is het uiteindelijk plan van herbouw niet eens volledig uitgevoerd. Als je sommige verhalen las, leek het zo te komen uit de tweede wereldoorlog, de deportatie van de Joden. Je beeld van de geschiedenis van Kaapstad en Zuid-Afrika wordt zo steeds completer. Maar wat ik ervan moet denken, weet ik (nog) niet……


geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.