Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Goede hoop (deel 1) | Home | Driven by Freedom - G… »

Goede hoop (deel 2)

Vrijdag 23 januari 2015 @ 12:46 We zien de bergachtige kust en het is een heerlijk dagje zeilen weer. De genua kan er weer bij uit, wat fijn is, want de stroom zijn we nu helemaal kwijt. Langzaam zien we Kaap de Goede Hoop naderen. Het is heiig op zee en de kaap is gehuld in een dunne mist. De anderen boten gaan hier Simon’s Town in, een stukje boven de kaap. Wij gaan rustig verder en glijden langs de kust. Het is bijzonder en we halen herinneringen van onze reis op en worden bijna emotioneel bij de gedachte dat we nu deze beroemde kaap ronden. Een kaap waar je al zoveel over gehoord hebt, vroeger als kind en later. En nu, nu varen we er langs. We zien schimmen van de rotsen als de zee steeds rustiger wordt.


Kaap De Goede Hoop. Ik heb me laten vertellen dat ze de kaap zo hebben genoemd omdat de zeelui, die naar India of verder waren geweest, als ze hier deze kaap ronden, goede hoop hadden dat ze weer thuis kwamen. Nou, wij hebben die goede hoop ook! Met name nu we de Indische Oceaan uit zijn. En dat zal dus hetzelfde zijn wat de vroegere stoere zeelui ook dachten; weg uit de Indische met haar verschillende minder leuke gezichten, heerlijk de vertrouwde Atlantic weer in.

En dat ervaren we letterlijk, want eenmaal aan de andere kant, verdwijnen de irritante golven, er blijft een hoge deining over. Zo herinneren we ons de Atlantic ja, een hoge deining, maar van een kant, dus weinig last van. Etienne ziet een zeehond boven op een vogel landen, was het om te eten of te pesten? We genieten. Wat een enorm bijzonder moment.

We gaan langzaam dichter langs de kant varen. Dat is altijd leuk, want dan is er wat te zien. Het is erg heiig op zee en op een bepaald moment lijken we bevangen te worden door deze mist. Hij komt dichtbij en we voelen de waterdruppels in de lucht. Maar hij overvalt ons niet. Hij lost langzaam weer op en het zicht op de kant wordt helderder.

We zien enorm veel vogels en zeehonden! Ontelbaar en we lachen als we een dikke bruine vogel voor ons weg zien vliegen, eerst springt hij op, om dan weer met z’n voeten op het water te landen om al fladderend, lopend over het water vaart te maken om op te stijgen. Een hilarisch gezicht!

Halverwege de middag starten we de motor, de wind kakt steeds verder in en zo kunnen we nog voor het donker Cape Town binnenlopen. En dat is leuk, want het is een prachtig gezicht! We zien de Tafelberg al vrij snel tussen de andere bergen doorpiepen en we bewonderen de ‘Twelve Apostels’ en Lion’s Head. Het is grappig, de hoogbouw staat bijna letterlijk tegen de helling van de bergen. Of andersom, de bergen staan letterlijk in de stad. Halverwege worden we verrast door een warme fohn, de frisse koele wind is omgeslagen in een warme bries. Heel aangenaam!


Als we Green Point bij Kaapstad ronden trekt de wind ineens aan naar 40 knopen. Lekker als je weet dat je zo moet gaan aanmeren. We zien de enorme commerciele haven opdoemen en draaien de haven in. We horen nog een zeilboot een mayday uitsturen, ze zijn stuurloos en dreigen op de klippen te lopen. Pfff, we zijn blij dat we in de haven zijn.

De Royal Cape Yacht Club is ietwat uit haar voegen gegroeid, de steigers liggen erg dicht bij elkaar en met de huilende wind, een uitdaging. We weten welke box voor ons is, maar niet waar deze is. We vinden hem toch snel en draaien de box in. Hij is iets te klein en terwijl de wind ons weer de box uit wil hebben leggen we vast. We verbazen ons over het feit dat de cruisers van tegenwoordig niet meer zo behulpzaam zijn.

Als je dan ligt, dan valt er een deken van rust over je heen. Eenmaal binnen is het stil, de wind is van je oren weg, de motor uit. Buiten stond er een warm windje, als we binnen stappen voelt het als een vrieskist. Het zeewater is stukken kouder en dat merk je op de boot aan alles. De vloer, het ijskoude water uit de kraan, het is koud in de kastjes en als je slaapt en tegen de wand ligt, moet er echt een dekbed tussen.

Ik ga snel koken en we genieten van de gebakken aardappeltjes met groenten. Heerlijk zo’n horizontaal liggende boot, die niet beweegt! We slapen dan ook perfect!

twee reacties

Hallo lui,las ik het nou goed …...?
=een zeehond op een vogel landen.=
gerard smit () (URL) - Vrijdag 23 januari 2015 @ 13:40

Ha luitjes, Kaap de Goede Hoop gepasseerd, complimenten!!!! Wat werd het weer mooi beschreven door Denise, heerlijk om te lezen! En nu, genieten in Kaapstad of weer direct verder? De tijd vliegt voorbij, ook hier! Druk met Carnaval, daarna klussen aan de boot en verder met voorbereiden! Steeds meer zin om te vertrekken, mede door jullie verhalen! Dikke knuffel, X
Brigit & Rene () - Zaterdag 24 januari 2015 @ 11:30  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.