Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« De beruchte stroom | Home | Stormachtig, koud en … »

Port Elizabeth: olielucht met schokken

Donderdag 15 januari 2015 @ 09:37 Dinsdag, eind van de middag was er alweer een weergat. Dus rond vier uur maakten wij los. ’s Ochtends had ik al gekookt en we hadden lekker geluncht in een restaurant aan de overkant.

Het wegvaren was over een vlakke zee, maar buiten de pieren begon de deining al. Helaas was de wind nog teveel tegen, maar met de stroom mee ging het prima. Het was overall een prima tochtje, de wind draaide ’s avonds en toen konden we gaan zeilen. Even later meteen maar twee riffen in het grootzeil, want de wind trok goed aan en in squalls nog harder. We liepen perfect en de stroom gaf ons ook weer een super zetje! Het was wel een onrustige zee, golven kwamen van meerdere kanten. Ideale omstandigheden voor mij dus om ziek te worden en dat werd ik ook goed. Maar veel liggen en doen wat ik moet doen, dan kom ik het tripje wel door. Dit keer was het ook niet zo lang, want woensdagochtend rond 1300 uur waren we al in Port Elizabeth. We moesten nog wel even een hele tijd buiten wachten omdat er een groot schip naar buiten kwam, niet ideaal in de enorme deining!

En Port Elizabeth is ook verre van ideaal. Hoe zal ik het zeggen? Iedereen mopperde over Durban, ‘niet heen gaan’, enzo, nou, dat was een perfecte plek. Hier, well, een enorme olielucht die je op je lippen proeft als je zit te ontbijten is verre van fijn. Er ging een groot schip weg en die rookte en proestte mooi onze richting op. Daarnaast staat er een aardige swell de haven in, waardoor onze lijnen als elastiekjes ons in bedwang proberen te houden. De ergste swell wordt eruit gehouden door van die grote dikke drijvende leidingen waarmee ze olie op een plek houden. Dit helpt dus een beetje, maar niet genoeg. Verder zijn de steigers een combinatie van beton en verroest ijzer. En wetende dat de haven verwoest is geweest in een storm in 2008 en daarna weer is opgebouwd. We hadden verwacht dat ze dat wat anders zouden doen. ;-)

Gisteren hebben we niets gedaan, even gekeken of iedereen binnen was voor de wind en daarna wat gedut en gehangen. Lekker gegeten en geslapen als een roos. Want op een onstuimig zeetje met golven van elke kant, wordt er maar weinig geslapen. Vandaag eerst rustig koffie drinken in de Yacht Club met wat internet en daarna Port Elizabeth in. Eens rondkijken en een vers brood scoren.

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.