Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Kerkstraat, Boerenbon… | Home | Maritiem dagje »

Tuk-toer

Woensdag 12 maart 2014 @ 21:21 We keken vandaag op het weerbericht voor Sri Lanka en daarin geven ze zelfs aan wat de gevoelstemperatuur is! Ik dacht dat ze dat alleen in extreem koude landen deden, maar dat doen ze dus ook in extreem warme landen. Het wordt 37 graden en dat gaat aanvullen als 51 graden!! En ja, dat herkennen we wel de afgelopen dagen. Het is hier heel erg warm! Eergisteren hebben we wat door de stad gestruind en daarna in het fort-gedeelte geluncht en op het strand gezeten.

Gisteren hadden we het beter voor elkaar, we hadden een ‘tuk-toer’ georganiseerd. Samen met Rob en Josien (Inish) hadden we twee tuk-tuk’s geregeld en gingen we rondrijden. Dan heb je wat rij-wind, zit je uit de zon en wordt rondgereden. Paul, onze tuk-tuk-chaufeur is een prima kerel, die redelijk goed Engels spreekt. Handig, want je kunt hem dus van alles vragen.


Onze eerst stop was bij de thee-plantage, The Virgin White Tea. Sri Lanka heeft als grootste export product thee. Vroeger heet Sri Lanka, Ceylon, dus drie keer raden waar de Ceylon Thee vandaan komt. Het was een enorm leuke rondleiding. Naast thee verzamelen ze daar ook nog rubber uit de bomen. We werden op het terras van het huis van de thee-baron uitgenodigd voor…een kopje thee. Een prachtig oud, koloniaal huis waar je heerlijk uit de zon op de veranda zat, met uitzicht op de theestruiken. We kregen er een zelfgebakken stukje chocolade cake bij en we mochten twee verschillende smaken proeven. Daarna werden we naar de ‘fabriek’ gebracht en in de winkel konden we alle soorten thee proeven. De witte thee, citroengras thee en de verwarmende Yogi-thee zijn mijn favoriet.


Daarna gingen we verder naar een Boeddhistisch tempeltje dat half in de rotsen was gebouwd. Het merendeel van de bevolking, 78% is Boeddhistisch. Er was ook een school voor jonge monniken bij en we hebben nog even bewonderenswaardig naar de ingewikkelde sommen staan te kijken.


Via aardige heuvels, waar de tuk-tuk’s best moesten klimmen kwamen we bij een kruidentuin. Ayurveda is hier een algemeen begrip. Bij de ingang van het haventerrein zit zelfs een ayurvedisch ziekenhuis. De kruidentuin was ook gebaseerd op de ayurveda. We werden helemaal ingesmeerd met allerlei crèmepjes en oliën voor de zon, rimpels en weet ik wat nog meer. Daarna kregen we een, heerlijke, ayurvedische massage. Daarna werden we de winkel ingeloodst en dan komt het laatste stuk, ze willen zoveel mogelijk aan je verkopen. En dat ging hier helaas op een niet heel aardige manier. Wij trekken ons daar nooit veel van aan, je kunt tegen me fluisteren, samenzweerderig doen, op mijn gevoel spelen, maar als je dan de prijzen hoort, ben ik redelijk ontnuchterd. We hebben een klein potje pijnloze ontharingscrème meegenomen, waarvan we hebben gezien (de grote gladde plek op de rest van Etienne z’n harige benen) dat het werkt.

Inmiddels was het alweer half de middag, dus eerst maar lunchen. Daarna naar de mineralen. We reden Galle door en het was mega-druk! Veel militairen en politie. Paul legde uit dat de verkiezingen eraan komen en men dus nu bezig is met zieltjes winnen. De lijsttrekkers bezochten gisteren de zuidelijke provincie, Galle, en vanuit omliggende dorpen kwamen hele stoeten met voorstanders voor specifieke lijsttrekkers, gewapend met spandoeken, trommels enz. Wij hebben het er nooit zo op, zo’n stoet kan snel omslaan in wat anders, maar het verliep allemaal rustig.

We zouden naar de winning van de maanstenen gaan kijken. De maansteen is dé steen van hier. Nou, dat was een beetje anders dan we ons hadden voorgesteld. Het is meer oppervlakte delving en hier in de stad hadden ze een klein ‘mijntje’ waar ze wat stenen naar boven haalden. Als het allemaal waar is en niet alleen opgezet voor de toeristen. Daarna zagen we hoe ze worden gepolijst en ja, toen kwam de winkel natuurlijk weer in beeld. En dan haken wij af. De stenen zijn als diamanten geslepen, in glimmend zilver of goud ingelegd en er fancy in sieraden verwerkt. Niet mijn smaak. Gewoon simpele, nog iets ruwe stenen met een veter ofzo zie je niet. Een heel simpel kettinkje van tijgeroog met ‘splitkraaltjes’ kost in NL nog geen 6 euro en daar durven ze hier 100 dollar voor te vragen. Ok, geen stenen voor ons dus.


Inmiddels was het al aan het einde van de middag, tijd om terug te gaan. Van zo’n dag wordt je toch gaar, ook al wordt je rondgereden. Het is warm en de hele droge, stoffige lucht is een aanslag op je ogen. Maar het was wel een hele leuke dag, het had al mijn interesses; the, Boeddhisme, natuurlijke geneeswijzen en mineralen!

’s Avonds zijn we weer bij Milkyway gaan eten. Dat is een local restaurantje net buiten de poort. Het is er een aanloop van mensen en werknemers die eten komen afhalen. Ze hebben er heerlijke rijst met curry voor een paar euro. Gelukkig koelt het ’s avonds wel redelijk af en kun je prima slapen. Maar zodra ’s ochtends de zon zich weer laat zien, wordt het weer warm. Maar we klagen niet, vandaag is het met een beetje wind goed uit te houden.

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.