Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Pasta-offer | Home | Cheers! »

Terra firme

Zondag 20 mei 2012 @ 05:27 De Pacific Ocean is de grootste oceaan op deze aarde en omvat 1/3 deel van het aardoppervlak, meer dan al het landoppervlak tezamen. Er is veel over te lezen, hoe de mensen uiteindelijk op de eilanden terechtgekomen zijn, alle verschillende 'seafearers', cultuur, ecologie enz. Maar heel interessant, vinden wij, in de 16e eeuw, kwamen de Europeanen in dit gebied, waaronder ook verschillende Nederlanders.
.
De Europeanen kwamen om goud en kruiden te zoeken, gedreven door hun nationale trots. Maar ze werden met name gedreven door hun nieuwsgierigheid. Er ging toentertijd namelijk een mythe rond dat er een heel groot continent op het zuidelijk halfrond zou bestaan, Terra Australis. Dit grote stuk landmassa zou er moeten zijn, om als balans te dienen tegen de continenten op het noordelijk halfrond, ze dachten dat anders de aarde zou kapseizen. Waren ze er net achter dat hij niet plat was, bedachten ze dit. Het was geen zoektocht, ze wisten dat het continent er zou moeten zijn en ze wilden dit in kaart brengen. Daarnaast waren de mythen hieromheen natuurlijk niet van de lucht en spraken over vreemde en magische wezens die daar zouden wonen. En hun hang naar rijkdom werd gevoed door geruchten dat daar wel goud zou moeten zitten. Het Bijbelse verhaal van Koning Solomon sprak namelijk over grote goudmijnen in onbekende locaties. Waar kon dat anders zijn dan daar?
.
Inmiddels weten we dat de Europeanen van een koude kermis zijn thuisgekomen in hun zoektocht naar Terra Australis. De bekende James Cook heeft de mythe in rook doen opgaan. Maar door al deze zoektochten kwamen de Europeanen nog eens ergens. Frans Polynesie zegt het al, dit hoort bij de Fransen. Frans Polynesie omvat de Marquises, Tuamotus, de Society Eilanden, The Australs en de Gambier Archipelago. Hoe verwarrend zijn de namen? Even een stapje terug, de Pacific Islands zijn onderverdeeld in drie groepen; Melanesie, Micronesie en Polynesie. Wij gaan, in onze tocht naar Nieuw-Zeeland, alleen de Polynesische eilanden aan doen. De eerste eilanden liggen in Frans Polynesie. Wij doen de eerste drie groepen aan, ook in deze volgorde: Marquises, Tuamotus en de Society Eilanden. Mijn topografische kennis van deze Pacific gaat met sprongen vooruit, dat is eigenlijk niet zo moeilijk, want voor mij waren het tot nu toe gewoon een zooi eilanden in een hele grote oceaan.
.
Dat deze oceaan heel groot is, dat ervaren wij elke dag weer als we rondkijken over deze blauwe plas. Vandaag is dag 20 op zee. Komt er ooit een eind aan het eerste stuk van deze grote oceaan? Jawel, we zijn al minder dan 1.000 mijl verwijderd van onze eerste bestemming, Fatu Hiva op de Marquises in Frans Polynesie. We komen er dus wel. De afstanden daarna, tussen de verschillende eilandengroepen, zijn ook best aardig, maar lang, lang niet zo ver dan dit stuk nu. Gelukkig…want na weer een dag met niet zo veel wind, verlangen wij naar land! Of het dan Polynesisch, Micronesisch, Melanesisch, Marquisisch of misschien zelfs toch nog wel Terra Australis is, maakt niet uit. Ik wil vaste grond!
-----
At 20-5-2012 1:25 (utc) our position was 08°11.39'S 123°57.07'W

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.