Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Wind oh wind.. waar b… | Home | Vragenuurtje »

Grote en iets minder grote vis

Zondag 19 december 2010 @ 23:55 De 'winddans' heeft gewerkt. Ik heb hem niet gedaan, ik weet niet wie van jullie wel, maar bedankt in ieder geval! Alleen, het gaat bijna op klagen lijken, is het nu weer een 'lunapark'. Het is echt van het ene uiterste in het andere uiterste, maar we gaan nu wel lekker vooruit.
.
Ik was thee aan het zetten voor het ontbijt toen Etienne riep: "een hele grote vis bij de boot!" Ik naar buiten, niets te zien natuurlijk. Toen we later gezellig aan de thee zaten en ik naar achter de boot keek zag ik ze ook, twee hele grote 'vissen' van de hoge golf af surfen. Wat waren dat? Na wat determinatie en verschillende boeken geraadpleegd te hebben, zullen het Dwergvinvissen geweest zijn. Het zijn de kleinste onder de walvissen, maar deze waren al zeker 8 meter lang, dit konden we goed inschatten omdat ze naast de boot gingen zwemmen. Ze zijn uren bij de boot geweest dus we konden de kleine gekromde rugvin, ver naar achteren geplaatst, de spitse platte kop en de witte flippers goed zien. Een keer draaide hij, onder water, een rondje waardoor we ook de mooie witte buik konden bewonderen. Dat is het voordeel dat het zo helder is hier, ook al zwemmen ze onder water, je ziet ze super goed. Deze mini walvissen staan erom bekend dat ze geheel opspringen uit het water. Dat hebben we helaas niet gezien, maar wel dat ze verschillende keren boven kwamen. We hadden zelfs alle tijd om een filmpje te maken en waanzinnige foto's.
.
Eind van de middag klonk het 'tsjeng', de knijper van de vislijn sprong eraf. Ik eerst maar voelen of er inderdaad spanning op de lijn stond en ja inderdaad. Etienne geroepen en terwijl ik het water op kijk zie ik de vis boven het water uitkomen, tot een paar keer toe. Slik, dit is wel een redelijke grote jongen volgens mij. Binnenhalen ging zwaar. Het bleek een 70 cm goudmakreel te zijn. Tenminste, wij denken dat het een goudmakreel is. Hans, wat voor vis is het? We hebben hem meteen maar in de kuip gegooid want hij spartelde als een gek. Nou ja, niet zo gek eigenlijk… het was een kwestie van leven of dood natuurlijk. Etienne hield hem vast (de afdrukken van zijn handen zijn op de vis nog te zien;-)) en ik heb het mes in z'n hoofd gezet. Tot een paar keer toe, want het duurde even voor deze jongen het wilde opgeven. Zo'n grote vis had ik nog nooit gefileerd en dat was even wennen. Maar omdat hij zo groot was voor ons tweetjes, is het niet heel erg dat ik het misschien af en toe niet netjes heb gedaan. Inmiddels is de kuip weer visvrij, maar de koelkast niet.
.
-----
At 19-12-2010 21:19 (utc) our position was 14°45.32'N 046°30.42'W


vijf reacties

Denieeeeeese!Wat’n praat(ik heb het mes in z’n hoofd gezet tot een paar keer toe)ik zat met open mond en ingehouden adem te lezen.Opeens moest ik hard lachen en dacht,dat ze dat kan!Toen je nog klein was,had je al nachtmerries als je varkenslever had gezien.Maar de buikjes moeten gevuld,dus Denise ik vindt het heel flink van je.Ik zou wel graag willen weten of Etienne het zou durven.(flauw van mij he.)Doei doei XX. mams
ANNY - Maandag 20 december 2010 @ 00:39

Ja, inderdaad, een goud voorhoofdmakreel, dophinfish, dorade of dradu op de Caraiben of MahiMahi op Hawaii!
Heerlijke vis met vleesachte structuur. Lekker bakken in de pan in de boter of olie of in de nasi. Een van de lekkerste vissen die je vangen kan.
Blij dat jullie eindelijk wat goeds gevangen hebben! Op naar de jacks, tonijn, zwaardvis, sailfin en marlijn! Ga zo door! Hans
Hans () - Maandag 20 december 2010 @ 02:00

O Denise wat een belevenissen gisteren, eerst die dwergvinvissen en later nog een goudmakreel vangen. Ik ben een beetje jaloers en wou dat ik om een hoekje mee had kunnen kijken.

groetjes en knuffel
Frits en Gerda - Maandag 20 december 2010 @ 09:30

Hallo Denise en Etienne,
Fantastisch mooie logs, zoals jullie die schrijven. We volgen jullie vorderingen van dag tot dag en als je je gemiddelde van 125 NM per dag volhoudt, dan lijkt me Barbados op 1ste Kerstdag in zicht voor jullie.
Blijf genieten en wat een reis !
Captain en Crew of Kookaloo.
Marijn&Anneke () (URL) - Maandag 20 december 2010 @ 12:10

Hoi Denise en Etienne, terwijl wij hier in de koude sneeuwprut zitten…
Ik hoop dat er snel land in zicht zal zijn voor jullie!
En je kan natuurlijk maar beter een dorade aan je lijn hebben hangen dan een dwergvinvis.

We hebben vorige week afscheid genomen van Léon. De foto’s volgen ooit nog wel eens. Het was memorabel! ;-)

x
Emily

PS Ik ga zo naar huis en heb kerstvakantieeeeee!
Emily () - Maandag 20 december 2010 @ 17:20  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.