Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Een avontuur mag span… | Home | Chimps op Baboon Isla… »

Ziekenhuis en voetballen

Zaterdag 13 november 2010 @ 23:10 Vandaag zijn we weer een paar uurtjes verder de rivier opgevaren naar Kuntaur. Een groot dorp waar veel grote gebouwen en warehouses staan. Deze waren nog uit de tijd dat Kuntaur de tweede haven in Gambia was, waar zo diep op de rivier nog grote schepen kwamen. Het werd toen geregeerd door de Britse handel. Daar is nu weinig van over. De gebouwen staan er nog, maar worden bewoond of zijn half afgebroken. Weer een heel ander dorp dan het plaggenhutjes-dorp van gisteren. Het is ook een groot dorp, heeft verschillende winkels, een moskee, een kerk, een islamitische school en een engelse school. We zijn met wat kinderen rond gaan lopen en omdat zij engels leren op school konden we er goed mee kletsen.
.
Het bezoek aan het locale ziekenhuis heeft bij mij toch wel veel indruk gemaakt. Het was niet heel slecht, maar ze hadden er gewoon niets. Geen apparatuur, geen medicijnen. Het was nu niet vol omdat het weekend was, maar normaal wel. Sinds 2004 zijn ze ernaast een nieuw ziekenhuis aan het bouwen dat een regionaal ziekenhuis moet worden met beter faciliteiten en meer bedden. Wanneer dit klaar is? In shala...zei de nurse cq dokter cq administratieve kracht cq nachtwacht. Een knul, die dit ziekenhuis runt. We werden er stil van. En dan ook wetend dat wat we hier zien nog heilig is in vergelijking met ziekenhuizen elders in Afrika. Want eigenlijk zijn ze hier niet heel arm. Ze hebben geen honger, hebben schoon drinkwater, scholing en een rivier waardoor ze rijst kunnen verbouwen enzo. Maar dan nog...ik zou zo graag meer willen, kunnen doen voor hier!
.
Er wordt al best wel zo af en toe wat gedaan. Met een groep 'Go for Africa' worden jaarlijks auto's en andere spullen gedoneerd hier in Afrika. Bij het ziekenhuis zagen we een Landrover ambulance staan. Etienne en ik waren natuurlijk al bovenmatig geinteresseerd door onze liefde voor Landrovers, maar deze was gesponsord door Nederlanders (www.debroeders.nl). Daar wordt je wel vrolijk van. Hij zag er nog goed uit! Ze zeiden hem nog te gebruiken m.n. voor de moeilijk begaanbare wegen. Het is dan erg hartverwarmend om te zien dat kleine lokale initiatieven goed terecht komen. Misschien soms nog wel beter dan de grotere algemeen bekende.
.
De jongens vragen hier allemaal om een voetbal (Rob, ik heb nog een bestemming!). Netalsof ze weten dat ik de mijne in Kudang Tenda heb achtergelaten. In de winkel zijn er 2 te koop. Voor 25 dalasi. Dat is iets meer dan 50 eurocent. Er waren drie jongens met de kano bij de boot van Jack toen we daar zaten te borrelen. Uiteindelijk hebben we de jongens 25 dalasi gegeven als ze ons vuil wegbrachten. Je had die oogjes moeten kunnen zien!! Ik heb wel gezegd dat ze de bal ervan moeten kopen en niets anders. Nou, hun gezichtjes spraken boekdelen! Ze bleven zwaaien toen ze wegvoeren...
.
-----
At 13-11-2010 21:34 (utc) our position was 13°40.17'N 014°53.61'W

geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.