Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Gambiaans dorpsleven | Home | Ziekenhuis en voetbal… »

Een avontuur mag spannend zijn, maar moet wel leuk blijven

Vrijdag 12 november 2010 @ 23:54 Door onze drang naar avontuur hebben we, geloof ik, vandaag bijna alle regels van de Tropenclinic overtreden. Tja, dat krijg je als je op avontuur bent, want dan weet je niet altijd wat er komen gaat. En het is nog steeds zoals Mama Loe tegen Pipo zei: "Pipo, het wordt toch niet nog veel enger he? Want een avontuur mag best spannend zijn, maar het moet wel leuk blijven." Vandaag was het ook leuk!
.
Wat gingen we doen? We zijn op hippo en croco excursie geweest met de zoon van de chief in onze bijbootjes. Achter het eiland (tegenover Kudang Tenda) komen hippo's voor. We zijn vier uur aan het varen geweest en hebben drie keer moeten bijtanken, maar we hebben hippo's gezien! Heel in de verte (gelukkig) af en toe ademhalend boven water. Morgen varen we dat stuk met de boot ook, dus misschien zien we ze dan weer, ze zijn namelijk vrij honkvast. Wij hebben ze eerder in Zuid-Afrika ook gezien, maar alleen in ondieper water. Ik wist niet dat ze ook echt afstanden zwommen. Het was erg leuk om met de bootjes dicht langs de mangroves te varen en zijn nog ergens aan land gegaan, afwachten tot het water ging zakken voor de krokodillen, uiteindelijk duurde ons dat te lang. Het werd al erg warm, de zon bakte goed en we moesten nog een heel eind terug. Dus croco's hebben we niet gezien, maar het was een leuk tochtje. We waren uitgenodigd om bij de zoon van de chief te komen eten, z'n vrouw had eten gekookt. En ja, dat kun je eigenlijk niet weigeren. Helemaal warm, bezweet en lichtelijk kokend van de zon zaten we even daarna in zijn hut op z'n bed met een emmer voor ons waarop een grote schaal stond met tilapia's, rijst en pompoenen. Erg lekker!! Zeker de tilapia's zijn mijn favoriet.
.
Om vijf uur hadden we weer afgesproken met de zoon van de chief om baboons (apen) te gaan kijken. Gewapend met verrekijker en camera met telelens op pad. Het was met name erg leuk omdat we echt het binnenland in zijn gegaan en de natuur achter de rivieroever ziet. We liepen op een gegeven moment door het hoge riet en gras, een weg banend naar waar de baboons zouden moeten zitten. We hebben er een paar gezien in een boom. Later hoorden we ze dichterbij, de zoon van de chief was ze aan het roepen. Hij gaf ons het advies om niet te gaan rennen als ze kwamen, want dan kwamen ze achter ons aan, maar dus gewoon stil te blijven staan. Er kwam een gebrul uit de bossen! Etienne vroeg toen heel voorzichtig hoe groot ze waren en hoeveel, toen had ik het niet meer! Ze waren erg groot en met erg veel. Conclusie van de zoon van de chief.. .ja, en ook gevaarlijk. Ik dacht aan de vraag van Mama Loe aan Pipo en gaf aan dat het voor mij genoeg was. Ik had ze gehoord en had geen zin om oog in oog met zo'n baboon, volgens de zoon van de chief qua grootte net een leeuw, te staan. We zijn dus weer teruggewandeld.
.
Het avontuur had ik voor vandaag al wel gehad. Vanochtend in de golven op weg naar de hippo's. Het is hier zoet water en de regels in Africa zijn dat je niet in zoet water moet zijn omdat daar van die kleine beestjes in zitten die naar binnen kruipen en de 'sleeping sickness' verspreiden. Geen fijne ziekte. Maar op dit moment liggen wij met ons huisje in het zoete water. Het water spettert op als we in de bijboot zitten, er staat water in het bootje en als je naar de kant gaat moet je soms pootje baden om op de kant te komen. Om water te besparen spoel ik met het buiten water en we putsen de boot ermee schoon. Het is eigenlijk onmogelijk om je aan deze regel te houden als je zo met het water om je heen verbonden bent. Het opzoeken van de hippo's, tja.. we wilden ze gewoon graag zien en ze gaan weg van het motorgeluid. De baboons dan, waardoor we op onze teenslippers in korte broek door het hoge gras aan het banjeren waren. Ik driftig stampend om de slangen maar af te schrikken, wat trouwens erg effectief is, ik heb er namelijk geen gezien. We waren goed ingesmeerd tegen al het prikkend gespuis dus daar hebben we ook geen last van gehad. Verder is het bij avonturen vaak gewoon je gezond verstand gebruiken. Die baboons waren te, we stonden daar zonder middelen om ons te verdedigen, met z'n vieren. De baboons waren met z'n 35'en. Het is goed dat we ze alleen hebben gehoord.
.
Gisteren had ik het over luxe. Ik weet niet goed hoe ik dat hier nu eigenlijk moet rijmen. Gisterenavond klonk tot 11 uur een film kei hard uit het dorp, men kan een film gaan kijken (elke avond) voor 5 dalasi (40 dalasi = 1 euro). Twee families hebben een tv inclusief schotel, aggregaat en dus dvd voor films. Over een paar dagen is er een groot moslim feest, men is zich er nu op aan het voorbereiden en mooimaken. De vrouwen krijgen extensions! Gewoon, nephaar uit een zakje. Er zijn ook aardig wat mannen die roken en 's avonds zie je overal ledlampjes bewegen van zaklampen. Tja, misschien geven ze hier het geld niet aan kleding en een school, maar aan dat soort dingen.
.
Wat je ook niet moet willen snappen… we zagen een knul hardlopen op de weg toen wij op baboon excursie waren. Korte broek, t'shirt, blauw/witte kniekousen en van die witte waterschoentjes waar wij vroeger mee afzwommen, vastgebonden met een soort sisaltouw om z'n benen. Wat maakt dat deze jongen gaat hardlopen? In deze hitte. Conditie? Training (de zoon van de chief zei daar niets over)? Ontspanning? Frustratie? Z'n shirt was een voetbalshirt van Ibrahimoiets (?), misschien was hij daar wel voor aan het trainen, een mooie voetbalcarriere….
-----
At 12-11-2010 22:18 (utc) our position was 13°41.38'N 015°04.71'W


vier reacties

Wat een prachtig verhaal! En wat een avontuur inderdaad!

Over een paar dagen is het Islamitisch slachtfeest. Dus grote kans dat ze je vragen te helpen een schaap te slachten. Dit naar gebruik van het bijbelverhaal van Abraham die gevraagd werd zijn zoon te doden. Ofzoiets. Ben niet zo heel bijbelvast/koranvast. Is iig hetzelfde verhaal.

En morgen de grote dag!!! Hij komt hij komt! Anna is al dagen van de leg. Mag geen vuur meer maken in de haard, groeter schoenen voor de cadeaus, gemeen dat Sint een paard heeft en Piet niet etc etc.

Het feestdagen seizoen is weer begonnen. Missen jullie dat? Een beetje?

Xxx
Emily () - Zaterdag 13 november 2010 @ 00:38

Sapperderflap dat is nog eens een avontuur waar menigeen op een reis een paar duizend euro voor moet neertellen. Wat een belevenissen zeg, maar Denise je hebt gelijk het moet niet te veel avontuur worden. Genietse
groetjes en knuffel Frits en Gerda
Frits en Gerda () - Zaterdag 13 november 2010 @ 09:26

geweldigleuk als buitenstaander,de fantastische avonturen te lezen.goeie schrijfstijl.heerlijk om mee te dromen.veel plezier
boaz () - Zaterdag 13 november 2010 @ 18:37

JA hoor een foto van Etienne en wat voor een!Ik heb hard zitten lachen om die blik van Etienne en Jack ,ze zitten me daar een partij zielig te kijken je zou denken dat ze zo in tranen uitbarsten.Sterkte met de mannen Denise,hopelijk hoef jij je mondhoeken zo niet te laten hangen,anders zou je misschien wel niet zo mooi kunnen vertellen, want wat heb weer genoten van je verhaal!HEEEEEEL VEEEEEL liefs voor jullie.
ANNY - Zaterdag 13 november 2010 @ 18:59  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.