Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Lake Erie | Home | US, Canada, doorzoeke… »

Naar en in Detroit

Zondag 09 augustus 2015 @ 16:10 Het weer zou draaien en de wind zou de goede kant op gaan. Na weer aardig wat wind ’s nachts vertrokken we ’s ochtends vroeg met geen wind uit Grand River. Er liepen nog aardig wat golven en toch was er wel wat wind op het lake en tegen. We konden er nog redelijk tegenin motoren, maar dat veranderde later op de dag. De wind werd harder en de golven hoger. Maar gaan tacken dus, maar als de wind precies komt vanwaar je heen moet… dan schiet dat niet op.

De PanPan’s en Mayday’s vlogen ons heel de dag al rond de oren. Ongelooflijk! Wij grapten al dat als je een probleem hebt, je een nummertje moet trekken. ‘Motor doet het niet meer, man over boord, kanoer kwijt, enz’.

Later in de avond ging de wind toch langzaam draaien en hoefden we er niet meer zo tegenin. Middenin de nacht kon de motor zelfs weer aan, de wind was minimaal geworden en bleef dat tot we de Detroit River in liepen. We zagen echt honderden windmolens op de Canadase ‘kust’ aan Lake Erie. Af en toe moesten we een wit pijpje ontwijken en er was best wel wat scheepvaart. Een stukje verder op de Detroit River, ten hoogte van Amherstburg zijn we voor anker gegaan. Het was net voor het donker.

De volgende dag zijn we weer verder gegaan. Het stroomt aardig op deze rivier, aan het begin hadden we zelfs 2,5 knoop tegen, later zo’n 1,5 tot 2. We willen graag stoppen in Detroit. Het is Dé autostad natuurlijk! Langs het water zie je veel industrie en een heel groot gebied wat van US Staal is. Later zie je het General Motors Building opdoemen.


De enige haven in de stad is het William G. Milliken State Park & Harbor, alleen over de diepte waren we niet zeker. In ActiveCaptain stond diep genoeg en op de kaart was hij veel te ondiep. Het is ook een kleine ingang, dus we gingen voorzichtig kijken. En het ging, het is nog 3 meter hier. Het haventje is super! Er zijn veel lange liggers, waardoor overal plantjes staan, hele tuinstellen op de grote, perfecte steigers, de douches en wasmachines zijn super. En je loopt via een prachtig looppad langs het water zo naar het Renaissance Building, oftewel het General Motors gebouw, het centrum van Detroit.

Omdat we weer in de US waren moesten we inklaren. Ik merkte al dat ze geen idee hadden hoe en wat, hij bleef maar naar groene papieren en bepaalde nummers vragen. Dat ik een cruisingpermit had, daar hadden ze nog nooit van gehoord. En hoe waren we New York City dan binnengekomen? Met een boot??? Het kon dus ook niet anders, ze kwamen langs. Twee aardige gasten kwamen (twee uur later!) de steiger oplopen en we moesten nogal wat uitleggen. We hadden wel het juiste nummer gebeld, maar een internationale boot, dat hadden ze nog nooit meegemaakt. Hij belde maar weer met kantoor. We kregen nog wel een aantal directe vragen voor ze weggingen, hoe we dit konden betalen, of we werkten, wat we dan hiervoor hadden gedaan en of we van plan waren om in Amerika te blijven? We hebben ze kunnen overtuigen dat we dat toch echt niet van plan zijn!

Inmiddels wist heel de haven dat wij toch wel heel raar waren en we hadden aanspraak genoeg. Wat enorm leuk te zien is, hier zijn veel Afro Amerikanen met een boot, naast de blanken. Laten we zeggen dat het de eerste keer is dat we dat zien in een haven, normaal is het alleen maar blank.

We zijn aan het eind van de vrijdagmiddag Detroit ingelopen. We willen naar de Ford fabriek (natuurlijk!), maar het was nog onduidelijk hoe en wat. Ze doen echt heel veel om Detroit weer aantrekkelijk te maken voor toeristen en dat lukt aardig, maar een uitgebreid vvv, dat is er nog niet. Aan de rivierkant bij het GM gebouw vielen we met onze neus in de boter. ’s Avonds zou er een concert zijn! We zijn wat rond blijven hangen en daarna tussen alle rockers neergestreken op de trap.


Erg leuk en helemaal om dit kleurrijk gezelschap te observeren. De muziek was rock, ja. Een goede band! En wie liepen daar ook rond?


Zaterdag zijn we naar Greenfield Village in Dearborn geweest. Wat een geweldige ‘attractie’! We hebben eerst de Ford Rouge Factory Tour gedaan bij de Ford fabriek. Dat was gaaf!! Dit ‘bezoekerscentrum’ slaat echt alles. Ongelooflijk goed in elkaar gezet, hip, flashy, cool en erg educatief. We zagen de (nieuwe) Ford F150 gemaakt worden! Je liep over een observatieplatform rond en onder je zag je de Fords voorbij komen en de medewerkers schroefden de koplampen erin, de radio, de achterklep, enz. Nog heel veel handwerk viel ons op, ben benieuwd of dat in de Europese bedrijven ook nog zo wordt gedaan. Daarnaast kon je uitgebreid de Ford F150 bekijken, een enorme truck, waarbij de motorkap tot mijn schouders komt. Een auto die je in NL niet ziet, vanwege de grootte, verwacht ik en het brandstofverbruik!


Na zo’n dikke twee uur werden we met de bus weer teruggebracht en liepen we Greenfield Village in. Het was kiezen het museum of het village, maar ik denk dat we de juiste keuze hadden gemaakt.


Wat gaaf ook weer! Henry Ford was begonnen met een museum en liet zijn ouderlijk huis overkomen en opnieuw opbouwen op dit terrein. Maar ook het huis en werkplaats van de Wright Brothers, het huis, werkplaats en laboratorium van Edison.


Het was opgezet als een dorp waar oude Fords rondreden (kon je mee), paard en wagen en heel veel mensen in de oude stijl. Er was een juwelier, een bakker, het postkantoor, werkelijk alles uit die tijd. Huisjes en inboedels uit verschillende delen van Amerika, opgepakt en hier opnieuw neergezet. Met name de werkplaatsen en laboratorium van Edison, de Wright Brothers en Henry Ford was geweldig. Er waren oude foto’s van de werkplaats van Edison en je zag dat die precies hetzelfde was. We zagen nog een hele oude werkplaats met draaibanken, oude stoomlocomotieven met de werkplaats, oude watermolens, oude boerderijen, glasblazerij, weverij, enz enz. Een halve dag is veel te kort!!


Terug in Detroit zagen we een ander festival, Rib en Music, of zoiets. Aan de andere kant van de haven hoorden we ook live muziek. Er gebeurt veel hier in Detroit!


geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.