Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Een nieuw hoofdstuk i… | Home | Canal Days »

Nog meer en heel veel water

Donderdag 30 juli 2015 @ 14:12 Ik schrijf vaak over water. Tja, daarover verplaatsen wij ons. Maar zelfs als we ons niet verplaatsen, gaan we heel vaak nog naar water kijken. Zoals ook gisteren…

Naar veel water! Bijna 3 miljoen liter per seconde, vallend over meer dan 1.000 meter. Inderdaad, jullie wisten het meteen bij deze hoeveelheden, de Niagara Falls!!

De hoeveelheden zijn duizelingwekkend, maar zo zijn ze in het echt ook! Ik ga jullie ook even aan het draaien maken met wat feitjes. Je hebt de Horshoe Falls (hoefijzer watervallen) aan de Canadese kant en de American Falls, incl. de Bridal Veil Fall (bruidssluier) aan de Amerikaanse kant. De Horshoe Falls zijn het bekendst en hier gaat 90% van het water naar beneden. Ze zijn 792 meter breed. In het midden van de Falls is het 3 meter diep en het water passeert de rand met 32 km/h. De hoogte van de waterval is 53 meter. De diepte aan de voet van de waterval is, wat ik totaal niet had verwacht, maar daardoor stroomt het onder de falls niet zo hard, volgens schatting 56 meter. Tussen deze falls en de Amerikaanse ligt Goat Island. De American Falls bestaat eigenlijk uit twee watervallen; een hele grote (de daadwerkelijke American Falls) en een kleintje, de Bridal Veil Falls. Deze twee zijn gescheiden door een klein eilandje in het midden. Dit eilandje heet….iets wat niemand weet, maar wat wij wel leuk vinden…Luna Island!! Jawel! De American Falls zijn 253 meter lang, de hoogte is 21 meter en slaat op een partij rotsen die daar in ’54 door een grote verschuiving zijn neergekomen. Grappig detail; in ’69 hebben ze de flow over deze falls een paar maanden gestopt omdat ze deze rotsen wilde verwijderen zodat de waterval er mooier uit zou gaan zien. Uiteindelijk zou dit heeeeel duur worden en hebben ze er vanaf gezien. Gelukkig, want als het heel erg vriest dan geeft juist deze waterval een prachtig beeld omdat het ijs bevriest over de rotsen! In het begin van vorige eeuw bevroor de rivier en de watervallen nog wel eens, in het begin mochten mensen dan er zelfs over lopen, maar dit gebeurt niet meer. Onder andere vanwege de waterkracht centrales. Nog even over het klein watervalletje wat naast Luna eiland ligt, dat is ‘maar’ 17 meter breed, heeft een verval van 25 meter. Maar onderaan van deze watervallen ligt, 31 meter onder de top, de Maid of the Mist Pool en dit maakt het totale verval op 55 meter. Met dank aan WIkipedia en andere sources op het internet.

Wat wel, laat ik het woord ‘frappant’ gebruiken…wat wel frappant is, Canada heeft een paar waterkrachtcentrales die natuurlijk aardig wat stroom opwekken door dit prachtige natuurwonder, Amerika zou hetzelfde kunnen doen, maar heeft er geen.

Genoeg feiten. Een paar foto’s.

We hadden verwacht dat het enorm druk zou zijn, het was druk, maar niet giga. We hebben eerst een paar foto’s gemaakt en toen naar Tim Hortons voor een koffie. Daarna heen en weer gestruind en nog meer foto’s genomen. Het was een warme dag, heel warm. De kinderen speelden op het gras met de sprinklers. Het zijn echt indrukwekkende watervallen!Net na lunchtijd zijn we Clifton Hill opgelopen, een achterlijke straat met een enorme drukte met museums, gokhallen, spookhuizen, enz enz. Een gekkenhuis! Maar erg leuk om te zien. Lekker geluncht in een rustiger stuk en daarna nog wat rondgestruind, naar wat live muziek geluisterd en vanaf het park mensen gekeken.


Vandaag staat er iets meer wind waardoor het niet zo heel warm is, maar het is echt zomer hier! Het wordt nu in de haven nog drukker ivm de ‘Canal Days’ dit weekend. Wij doen het rustig aan en ‘storten’ ons op wat kleine klusjes en ‘binnenkomende bootjes’ kijken.


geen reacties  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.