Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Soho, Greenwich Villa… | Home | Pittoresk riviervaren… »

Laatste dagen NYC

Donderdag 18 juni 2015 @ 17:57 Ik geloof dat we inmiddels al aardig wat ‘typische NYC-dingen’ hebben meegemaakt; een spontane comic-fair, breakdancen in de metro, NYC-eten, de highlights en een zware lowlight.

Maandag waren we onderweg naar Queens. Een andere metro dan de vorige keer. Deze reed veel bovengronds, dus er was aardig wat te zien. Iets wat erg leuk was, bespraken we nog. Tot we het station inreden waar wij moesten zijn. De conducteur begon “Oh my god!” te gillen en wij wisten meteen hoe laat het was...we zaten in de voorste wagon. Heel veel brandweer kwam, echt gewoon teveel, maar niemand coördineerde iets. Wij liepen op een moment maar via een andere wagon uit de trein uit, waar de brandweer al bezig was onder de trein te gaan. Heel bizar! En beneden stonden wel 20 wagens, maar iedereen deed wat hij had geleerd om te doen en dat was dus met twintig man hetzelfde doen. Er liepen namelijk alweer mensen het perron op! Nou ja, wij gingen eerst maar aan de koffie om bij te komen. Toch raak je het niet zomaar kwijt. We waren eigenlijk voor ons gevoel al klaar met de dag en gingen maar terug naar de boot. En dan weer in de metro moet je niet te veel nadenken...

’s Middags toch maar weer even de stad in. We waren wat ongedurig. Vandaag arriveerden de Lonely Planets van oost Amerika en Canada, heerlijk lezen!!

Iedereen kent de verhalen over NY: ‘niet daar en daarheen want dan kom je er niet levend uit’, ‘niet ’s nachts op straat’, enz. Blue Heeler was hier in de 90’s en vertelden dat het toen een heel ander NYC was dan nu. Toen moest je echt niet daar en daarheen of ’s avonds met de metro. Het was ook vies en onguur. Nu, is dat echt zo anders! Je kunt overal heen, ook ’s avonds gewoon. Je ziet af en toe wat graffiti, geen half gesloopte dingen, de metro’s zijn oud, maar ok en je voelt je er niet onveilig. Ook in het park, het is prachtig! Wij vergelijken het met NL, waar elk bushokje een korter levensduur heeft dan een prachtige bank hier in het park. Ongelooflijk! Ze hebben er blijkbaar ook heel veel effort ingestoken, begonnen met de kleine vergrijpen aan te pakken om te zorgen dat het niet van kwaad tot erger werd. Ook kwam er een systeem waarmee heel de politie kon communiceren, enz. Ze hebben veel goede dingen gedaan en ik zeg het heel voorzichtig, maar ik denk dat op dit gebied hier, NL nog wel wat van NYC kan leren...


Graffiti is hier gewoon mooi ;-)Dinsdag zijn we met Ally op ons gemak naar de bibliotheek gelopen. Weer een paar andere straten genomen en nu ook langs 5th Avenue met de exclusieve winkels! Erg leuk. Geluncht in Bryant Park en toen naar Grand Central Station. Wat een prachtig gebouw! Een echt Amerikaans gebouw, noem ik het, met de enorme pilaren en gewoon de enorme grote bouw. Er werden toentertijd (1913) aardige mega gebouwen neergezet.


Vandaar liepen we naar het gebouw van de United Nations. De gebouwen zijn grootst en alle vlaggen van de lidstaten een mooi gezicht, maar verder is het niet heel bijzonder. Helaas was het weer bijna 20 dollar voor de toer binnen, dus hebben we maar bedankt en zijn we verder gelopen. Langs het Lipstick building (?) en een hele hoop andere mooie en minder mooie gebouwen.

Ik moet eigenlijk nog eens googlen hoeveel kerken er in Manhattan zijn, volgens mij heel veel en er zitten prachtige exemplaren bij!


Daarna nog even naar de supermarkt. Voor ons de eerste keer sinds we hier in NYC zijn, want het was elke keer te druk en fruit & veggies kun je ook prima op straat kopen. De supermarkt is wel duurder dan bij ons, maar ze hebben ook alles. Lekker wat eten voor ’s avonds gekozen en weer terug. Al met al zijn het dan toch weer lange dagen.

Woensdag was het een mooiere dag dan dinsdag, dus gingen we naar de High Line. Een looppad op hoogte. Je loopt op het oude spoor van de metro, boven de stad, dwars tussen de gebouwen door. Heel gaaf! Langs het pad zijn perkjes en veel groen aangelegd waardoor je af en toe gewoon helemaal tussen het groen loopt. Het is echt heel leuk en geeft je mooie zichten over de verschillende straten. We raakten aan de praat met een interessant stel dat in Moskou woont (en oorspronkelijk uit Duitsland komt), heel leuk om even de vergelijking met Rusland en Amerika te horen. ;-)


Bijna aan het einde zijn we weer naar beneden gegaan en dan kom je uit in Chelsea. Een gezellig stukje Manhattan. We zijn meteen de Chelsea Market ingedoken. ‘Een paradijs voor foodies!’ staat er in de gidsen en dat is het ook. Heel veel eettentjes en winkeltjes, in een prachtig decor! Het is een oud treinstation en dat hebben ze overal terug laten komen. In de look van de liften, de ‘tunnels’ waar je door loopt enz. Geweldig!!


Wij zijn daar niet gaan eten, het was enorm druk. Het Meatdistrict ingelopen. Vroeger zaten hier zo’n 450 slachterijen, maar nu zitten er minstens zoveel restaurantjes. Een heel gezellige wijk weer en bij een van de tentjes hebben we hier, zoals het hoort in NY, een hamburger gegeten! Ok, de mijne was misschien wat meer modern NY, een veggie op een glutenvrij broodje, maar zeker zo lekker!


We hadden bericht gekregen dat we de onderdelen voor de generator al op konden halen, dus meteen maar gaan doen. En dat is best een stukje heen en weer. Dus eer we weer terug waren, was ook weer wat gebeurd waardoor we niet met een bepaalde trein konden… was het alweer laat.

Vandaag onze laatste dag in NYC. Jammer! We hebben heel veel gezien, maar nog steeds niet alles. Ik had nog graag dit en dat en… maar ja, het is ook zo groot en misschien is het ook wel goed, hebben we een excuus om terug te komen.

een reactie

Dat was genieten om jullie verhalen van NY te lezen
gerard smit () (URL) - Donderdag 18 juni 2015 @ 20:51  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.