Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

« Roze bermuda's | Home | Beoefening van geduld… »

Kleurrijk Bermuda

Woensdag 27 mei 2015 @ 20:31 25 mei is Bermuda day. Ik geloof dat ik even gemist heb wat de reden is, maar dat doet er niet zoveel toe, het is een feestdag hier, met veel festiviteiten. We namen de bus naar Hamilton, de hoofdstad. Bermuda is niet groot, maar toch doet de bus er lang over. Dat was niet erg, we konden zo de omgeving goed bekijken.


Hamilton is een grote stad, alles dicht, maar zo zagen de straten er niet uit. Partytent na partytent stonden op de stoep. Daaronder zat een hele familie in van die lichtgewicht stoeltjes, grote coolers (koelboxen) naast hen en een tafel vol eten schermde het gebiedje af. Wij wisten niet wat we zagen. Ergens op een hoek had de hele grote familie achter hen nog een partytent opgesteld, dicht met muggennet, waaronder hele schalen met naamkaartjes stonden.


De parade zou pas om 1 uur beginnen, dus hebben we eerst wat rondgestruind en koffie gedronken. Dat laatste was nog een heel ding, want we snapten al vrij snel waarom iedereen alles zelf had meegenomen, veel was er dicht. Uiteindelijk werd het koffie bij een locale fastfoodketen, ‘Mr.Chicken’. Wij hadden onze picknick niet bij ons, dus ook maar even op zoek naar een lunch. Bij het park stonden wat kraampjes met bbq’s. Erg lekker, maar ongelooflijk duur, 16 dollar voor een burger met friet. Dezelfde prijs als in een restaurant, maar dan nu in een piepschuimbakje. We kozen dan maar een hotdog en frietjes.


We hadden een leuk plekje voor de parade op een hoek. De parade begon iets later, maar er was genoeg te zien! Het is een zeer modegericht volk en nu met al die felle kleuren, dat steekt prachtig af tegen het bruine velletje van de locals. De meiden zijn ook niet preuts en we hebben onze ogen uitgekeken. Ally en ik kregen geregeld bevestigd dat we niets af weten van de mode van nu en daar toch anders ook heel erg aan moeten wennen!


De parade bestond uit locale groepen en verenigingen, voornamelijk dansgroepen. Een vrolijk en kleurrijk geheeld! Hier hebben ze ook die extra scharnier, dus dansen kunnen ze. Dit werd langzaam iets minder hoe later het werd, begrijpelijk, want als de zon erdoor kwam, was het heel warm. Wij vertrokken rond 5 uur en we hoorden later dat de parade tot half 8 door was gegaan!


Er waren verschillende groepen met de zogenoemde ‘Gombey Warriors’. Prachtig gekleurde pakken, heerlijke muziek en er liepen veel anderen, dansend omheen. Op hun capes stonden kleurige afbeeldingen van verschillende dieren en symbolen. Het peace symbool zag je geregeld. Voor mij werden ze al snel, ‘Peace warriors’, maar dat zijn ze niet helemaal. Later legde een Warrior mij het uit; Gombey betekent ritme in het Bantu, een Afrikaanse taal. Hiermee werd een trommel beschreven waarbij een geiten- of schapenhuid over een holle boomstam werd getrokken. De Warriors dragen een masker voor hun gezicht met een enorme pauwveren hoed eraan. Hun pak bedekt heel hun lijf en ze hebben zelfs witte handschoenen aan. Enorm warm hier, maar dit komt omdat het gebruik begonnen is in de slaventijd en ze zo hun identiteit verborgen, omdat de dansen zich afzetten tegen de slavernij. Er is niets beschreven over deze traditie, maar wordt doorgegeven van de oudere op de jongeren. De muziek en het dansen is een bijzonder iets en het maakt het vrolijk door de kleuren, maar ook iedereen eromheen geniet ervan.


Wat ook heel erg opviel en op mij toch wel indruk maakte was de gemiddelde leeftijd in de groepen. Deze lag hoog! Er was zelfs een groep van majorettes, waarbij de gemiddelde leeftijd zeker hoger dan 60 lag. Heel bijzonder, maar eigenlijk prachtig! De vrouwen hadden het enorm naar hun zin en konden nog heel goed dansen. Ze droegen hun glitterpakje met trots en een extra rolletje meer of minder, maakt hier echt niet uit. En eigenlijk is dat ook niet belangrijk, in NL zouden we er allerhande opmerkingen over hebben, als je 60 jarige buurvouw in een iets te strak roodglitterpakje in de optocht voor Koningsdag dansend en stralend voorbij komt. Hier gaat het om plezier en dat hadden ze overduidelijk en ze werden door kennissen vanaf de zijlijn hartelijk begroet en toegejuicht. Dit maakte dat er een heerlijke, gezellige en ongedwongen sfeer hing!


een reactie

Hallo,
Heb jullie onlangs gevonden en ben jullie avonturen gaan volgen.. Wat prachtig allemaal.!!
Ik geniet er in ieder geval van..
Groetjes
Sjanneke - Donderdag 28 mei 2015 @ 12:28  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Om spam te voorkomen, willen we je vragen deze vraag te beantwoorden. / To prevent automated commentspam we require you to answer this silly question

 Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.