Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

| Home |

Weer verder

Dinsdag 10 juli 2012 @ 07:00

Het blijft een komen en gaan op deze reis. De Tuamotus zijn echt waanzinnig mooi en bijzonder, met name als je van rustig en snorkelen houd. Maar ook een visser en duiker komt hier goed aan zijn trekken. Wij liggen nu voor de laatste avond even te genieten in de pas Amyot aan de andere kant van Toau. Morgen varen we verder naar Tahiti. De bewoonde wereld weer in. Dan is het gedaan met de rust. Sommige plekken verlaat je met wat meer weemoed. Wat hebben we genoten hier van de Tuamotus en wat moet je helaas weer snel verder. Aan de andere kant maakt dat het ook weer spannend en nooit saai. Weer nieuwe dingen te zien, nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe culturen te ontdekken. Ook kijk ik, als ik eerlijk ben, wel weer uit naar een iets ruimer assortiment in de supermarkt, misschien zelfs uit eten en een barretje. Om nog maar niet te dromen van weer eens winkelen…. Of vraag ik nu teveel? Wij vinden alles leuk, maar wel alles op z'n tijd. Heerlijk genieten van de rust en de bijna onbewoonde gebieden, om daarna weer heerlijk ondergedompeld te worden in de toch wat luxere wereld.
.
De afgelopen dagen horen weer op het lijstje van toppertjes. Zowieso omdat hier schitterend is, ik weet, ik val in herhaling, maar ook omdat we weer een paar keer heerlijk gedoken en gesnorkeld hebben. Dat is toch ook elke keer weer genieten, met al het moois van de onderwaterwereld. De 'coralheads' hier in Toau zijn waanzinnig! Heel veel koraal en heel veel vis. Weer meer en anders dan op andere atollen. We zagen hier namelijk weer papagaaivissen en napoleons! Die hadden we nog niet eerder gezien. Wat hier ook heel veel zit zijn haaien. Je ziet ze heel nieuwsgierig naar je kijken met snorkelen en als er gevist wordt, wordt er geregeld een gevangen (niet door ons, door Cornelia). Gisteren hadden we wat visjes gegeten die we van de locals hadden gekregen. Lekker!
.
Hier in de pas Amyot, liggen we heel beschut. Er is een klein rifje waaromheen je moest om in te varen. Omdat er ook een groot rif ligt aan de binnenkant kun je altijd naar binnen en naar buiten en hoef je dus niet op het tij te letten. Het is hier klein en knus. Er liggen nog 3 andere boten. Dit zijn niet onze NL'se vrienden, Cornelia en Boomerang, die liggen nog op het plekje van gisteren en varen morgen ook door naar Tahiti. We liggen nu tussen de Fransen. Op de kant is een klein dorpje, met natuurlijk een telefooncel en iets wat op restaurant annex bar lijkt. Heel gezellig. Met een drankje in onze hand en een eigengebakken broodje erbij genieten we van een schitterende zonsondergang!
-----
At 10-7-2012 0:38 (utc) our position was 15°48.15'S 146°09.09'W

Wat anders

Zondag 08 juli 2012 @ 04:10

Waar kun je blij van worden? Van veel dingen! Zeker op reis. Van mooi helder water, rustig weer, blauwe luchten, mooie strandjes, schitterende schelpen en een adembenemende onderwaterwereld.
.
Maar waar je ook blij van kunt worden is eten. In NL realiseer je dat niet zo, je kiest wat je wilt eten, waar je zin in hebt en smullen maar. Hier is het aanpassen aan wat er is. Of zoals hier, wat er allemaal toch niet is. We eten prima hoor, heerlijke rijstgerechten, super knapperig stokbrood met een lekkere tonijn- of eiersalade. Maar op een gegeven moment krijg je, althans wij dan, toch zin in 'wat anders'. En wat dat 'anders' dan is? Dat weet je eigenlijk niet. Gewoon 'wat anders'. Wat NL'ser ofzo.
.
En wat is het dan een feest als ik de bak met blikken, die ik ver weg heb gestopt en moeilijk bij kan, weer eens overhoop ploeg. We hebben nog blikken zat en willen die eigenlijk wat gaan opmaken om weer nieuwe 'verse' te kunnen opslaan in Nieuw-Zeeland. Dus ik die bak met blikken omgeploegd en dan komen er blikken bovendrijven met ragout, stoofvlees, albondigas, rode kool en potten appelmoes! En geloof me, dat is dan een klein feestje! Ik had ook nog een blik met appeltjes, daar maak je dan een lekker toetje mee en met een verse kokosnoot erbij, is het genieten!
.
Vandaag was het een rustig dagje, wat geklust en vanavond weer worstjes eten op het kampvuur. Wij klagen niet!
-----
At 7-7-2012 22:56 (utc) our position was 15°56.26'S 145°53.12'W

Toau

Zaterdag 07 juli 2012 @ 05:11

Gisteren hebben we Fakarava weer verlaten. De uitvaart was stukken minder spectaculair dan de invaart. We zijn heerlijk verder gezeild naar Toau. Het mooie was dat we bij Fakarava op de 'juiste' tijd eruit konden en dan hier weer mooi op de 'juiste' tijd erin. De invaart hier was totaal niet spectaculair, alleen dan dat je de bodem heel goed kon zien met de vissen en de stukken koraal. Dan vraag ik altijd tien keer "hoe diep is het hier?", aan Etienne. Het ondiepste was 7 meter, dus niets aan de hand.
.
Het is weer een schitterend atol met helder water, mooie strandjes en fris groene palmbomen. Ook liggen we hier weer heerlijk rustig. Nou ja rustig…;-) De Boomerang en Cornelia hadden een speelkwartiertje toen we hier aankwamen, er werd gecrost met de waterski van Cornelia en Boomerang was op z'n hardst met de bijboot aan het varen met een surfplank erachter en de jongens erop. Etienne heeft ook nog even gewaterskied. Daarna zijn we gezellig met z'n allen bij de kant gaan snorkelen. Was eigenlijk heel mooi en goed zicht. We hebben een enorme murene gezien en een slakje, geel met paars. Heel bijzonder.
.
Aan het einde van de dag was het borrelen bij Boomerang. Alhoewel het in het begin meer 'haaien vangen' was. Ongelooflijk! Mark gooit z'n hengel uit en meteen heeft hij een haai aan de lijn. Inmiddels was het al donker en we schijnen met een zaklamp het water in, nog meer haaien! Ik heb er 10 geteld, maar er waren er nog veel meer. Geen hele enorme grote, zo'n 1,5 meter. Even later had John een grouper aan de lijn, de haaien werden gek! Eerst eromheen zwemmen, cirkelen en ja hoor, 'hap' en de grouper was weg. Ik geloof dat het even niet de tijd was om daar te gaan zwemmen. Met snorkelen hadden de anderen een haai gezien, niet meer, maar dan zijn ze rustig en kijken ze amper naar je.
.
Vandaag heeft Etienne de romp gepoetst. Na de lange oversteek zaten we bijna tot aan het gangboord onder. Dit ging er heel moeilijk tot niet af. Inmiddels was het aardig opgedroogd en met speciaal spul van Boomerang ging het er nu wel beter af. Verder is het lekker rustig hier en trekt de lucht weer wat open, vanochtend hadden we wat spatjes regen.
-----
At 6-7-2012 22:56 (utc) our position was 15°56.26'S 145°53.12'W

IJsselmeer zeilen

Woensdag 04 juli 2012 @ 13:55

De laatste paar dagen zijn we weer veel bezig met NL. Dit heeft verschillende oorzaken. Er gebeuren een paar dingen in NL waardoor je baalt dat je zover weg zit en er niet voor diegenen kunt zijn, zoals je zou willen. Aan de andere kant hebben we zulke rustige vaartochtjes gemaakt, dat het net was alsof we over het IJsselmeer voeren. In het atol was het water de laatste dagen (weinig wind) erg rustig, aan de horizon zie je groene bomen en de twee andere schepen in de buurt hebben ook een NL’se vlag, we waanden ons dus toch even in NL.

In Kauehi zijn we nog wat gaan duiken (Cornelia heeft een duikcompressor!), we hebben wat kampvuurtjes gestookt en gevist. De laatste stop in Kauehi was vlakbij de ingang. Etienne ging met Mark vissen en had meteen een gigantische (waarschijnlijk) grouper aan de haak. De vis, zelfs te groot voor 3 boten, hebben we weer teruggegooid, je kunt hier, vanwege ‘chiguatera’ (vissen die koraal eten of vissen die vissen eten die koraal eten, worden door de netelcellen van het koraal giftig voor de mens) niet alle vissen eten. Helaas was de vis nog niet op volle kracht en werd, eenmaal in het water, vrijwel meteen gepakt door een haai. Erg zielig! Heeft hij ons bord niet gehaald, maar wel die van die haai.

Eergisteren zijn we naar Fakarava gevaren. Het moment van de atollen in- en uitvaren moet je goed kiezen. Het kan er namelijk gigantisch stromen, omdat het soms de enige doorgang voor water het atol in (of uit) is. Bij Kauehi is de passage erg breed en prima te doen. Om 7 uur ’s ochtends, een paar uur voor doodtij, werden we met een megasnelheid het atol uitgespoeld! Daarna de gennaker op, er stond 6 tot 8 knopen wind, dus prima. Het was een kleine 30 mijl naar Fakarava, waar je dan ook weer op een bepaalde tijd naar binnen moet. Daar waren we een uurtje na het tij en dat was eigenlijk een beetje laat. Er stond een enorme stroom het atol uit, dus tegen voor ons! Gigantische golven, met diepe dalen en van die onrustige stroomgolfjes. Spectaculair!! We draaiden op vol gas naar binnen en soms gingen we meer naar de zijkant dan vooruit! Eenmaal het atol in, uit de stroom, is het water weer een spiegel. Heel bijzonder.

We liggen nu voor anker bij Rotoava. Een echt dorp met duikcentrum, kerk, supermarkten, restaurantje en nog meer. Heel grappig! Je kunt aan het einde van de dwarse straten bijna de andere kant van het rif zien en dus ook het einde van het dorp. Alles is er, net zoals op de Marquises, erg netjes, aangeharkt, tuintjes, straten en bloemen. Er rijden ook zowaar aardig wat auto’s en moet je uitkijken bij de weg oversteken. Gisteren zijn we nog even gaan duiken, maar ook hier was het net NL, het zicht was niet zo best. Wel mooi!!

We zijn nog steeds samen als een NL’se enclave met de Cornelia en Boomerang. En dus was het dit keer borrelen bij ons aan boord. ’s Middags hadden we het erover gehad dat een frietje wel weer eens lekker zou zijn. Dus in de supermarkt meteen zakken friet gehaald en heerlijke worstjes voor op de bbq. Etienne heeft aardig wat frietjes gebakken gisterenavond, terwijl John de worstjes op de Cobb in de gaten hield. Het was echt weer smikkelen en smullen en het ging er goed in. Ik heb vandaag alleen geen excuus meer om het keukentje eens goed onderhanden te nemen, alles is vet! Maar het was het waard!