Archieven

2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005

Categorieën

Azoren
Bahamas
Canada
US
Bermuda
Ascension Island
St. Helena
South Africa
Mozambique
Madagascar
Reunion
Mauritius
Rodriguez
Chagos
Maldives
Sri Lanka
Thailand
Malaysia
Singapore
Indonesia
Australia
New Caledonia
New Zealand
Tonga
Niue
Cook Islands
Society Islands
Tuamotus
Marquises
Pacific ocean
Galapagos
Ecuador
Panama
Colombia
Aruba
Curacao
Bonaire
Venezuela
Grenada
BVI
St. Barths
St. Maarten
Antigua & Barbuda
St. Kitts & Nevis
Montserrat
Guadeloupe
Dominica
Martinique
St. Lucia
St. Vincent & Grenadines
Barbados
Atlantische oceaan
Kaap Verden
Gambia
Canarische Eilanden
Marokko
Portugal
Spanje
Engeland
Frankrijk
België
Nederland
voorbereidingen
ssb
Dyneema Experience

| Home |

Dag 2 en 3 in Singapore: shopping mekka en India

Zaterdag 30 november 2013 @ 00:05

Ontbijten gaat niet in het hotel. Onderweg naar het metro-station kopen we wat bananen en bij ‘The Breadbox’ (heerlijke plek met alleen maar brood in alle vormen, maten en smaken) een paar broodjes. Op de stoep, terwijl lekker mensen kijken, peuzelen we ons ontbijt op. Dan stappen we in de metro naar de Botanische tuin. Als we daar uitstappen worden we op onze wenken bediend met een Italiaanse Deli-zaak, met overheerlijke koffie! Een prima ontbijt in etappes. De botanische tuin is mooi, maar niet heel spectaculair. Ze hebben verschillende secties en ik vind het ‘reflexologie paadje’ wel het grappigste.


Natuurlijk gaan we daarna, ligt op dezelfde metrolijn, nog even langs Holland Village. Het enige Hollandse zijn de andere Nederlanders, verder is het gewoon nasi, ipv kroketten. We drinken in een grappig tentje heerlijke thee en gaan dan de metro weer in naar Orchard Road.


Orchard Road is een winkelgebied en staat bekend om het winkelen. Je vraagt je af, kan dat nog erger dan op al de andere plekken waar het shoppingmall gehalte al zo hoog is. Nou jazeker dus, hier op Orchard Road is ‘de mall-dichtheid’ nog hoger!! We lopen van de ene zo via een loopbrug in de andere en dan is er aan de andere kant van de straat precies hetzelfde fenomeen. Het zijn grotendeels de ‘higher end’ winkels, dus wij doen aan window-shopping en kijken alleen maar. Het publiek is hier navenant en prachtig gekleed. Maar ook de kerstversiering is hier geweldig!! Kerstbomen van zeker 40 meter hoog staan letterlijk, te stralen in de hal van het winkelcentrum. Buiten is een heel decor gebouwd, waar je met verschillende achtergronden op de foto kunt. En de muziek is aangepast en ik geniet!! Bijna kerst!! Nou ja, bijna….


We gaan even kijken op Emerald hill road. Hier moeten ‘terras huizen’ zijn en we kunnen ons er weinig bij voorstellen. Het straatje is gezellig, mooi en met, ja, zo zou je ze kunnen noemen, terrashuizen.


We stappen weer in de metro en gaan naar het Colonial district. Als we de metro uitstappen zien we meteen de St. Andrew’s Cathedral. Een prachtige witte kerk, die zo uit een Disney film kan komen.


Buiten zien we in de verte het Marina Bay Sands. Een casino, winkelcentrum (natuurlijk) en nog meer, bovenop drie hoteltorens.


In het City Hall Shopping mall gaan we naar het Swiss hotel en mogen in hun toren boven gaan kijken. We hebben prachtig uitzicht over een stukje van Singapore. We struinen nog even wat rond in de buurt, zien het bekende Raffless Hotel en bewonderen de kerstversieringen.


Wat zullen we gaan doen? Ergens heen gaan om te eten? Chinatown of Little India op straat? We doen ‘lui’ en eten ‘gewoon hier ergens’ in een food court (heel veel verschillende eetmogelijkheden bij elkaar, die of apart hun tafels en stoelen hebben, of dit gewoon ‘met z’n allen delen) in een mall bij ‘Mama’s’. En dat is weer geen verkeerde keus, het is weer heerlijk!! We houden van het Aziatische eten! En ik bestel vaak iets en zeg dan ‘zonder vlees, zonder kip’. Dat is nooit een probleem en je kunt er hier ook echt op aan dat het er dan niet in zit! Super!! Singapore is duur en je kunt hier erg duur eten, maar ook super goedkoop (op straat) of gewoon goedkoop (in een food court).

We gaan weer rustig terug naar het hotel. Het is iets vroeger dan gisteren (rond negen uur) en super druk op straat. We zien ook veel ‘matrozen’ lopen, druk kletsend en gieberend, duidelijk op weg naar de vrouwen ‘bij ons op straat’. Op de hoek drinken we nog een biertje, er is zoveel te zien. Rond het hotel zien we veel vrouwen staan. Grappig, ze zijn kortgerokt, hoge hak, blote buik, maar ook in de mooie Indiase kledij!Dag 3
Na een onrustige nacht, zijn we weer vroeg wakker. Het leek alsof ze vannacht om een uur of drie de kamer naast ons gingen schoonmaken. Maar met de koelte van de airco hebben we toch overheerlijk geslapen. We laden alles weer de rugzak in en gaan uitchecken. We doen weer dezelfde riedel met het ontbijt. We zijn op weg naar Little India, maar moeten overstappen op een metrostation waar we gisteren ook waren en we weten dat daar een J.Co zit. Uitstappen en aan de koffie dus! Het is grappig, Singapore is 683 km2 en net iets groter dan de Noordoostpolder in NL. Het is dus niet groot en de verschillende wijken liggen dan ook tegen elkaar aan. Omdat het toch elke keer net te ver lopen is, stap je in de metro en heb je het idee dat het enorm groot is hier. Maar in deze vierkante kilometers zit ook nog een stuk tropisch regenwoud, een groot militair terrein, veel industrie (het is de grootste haven in de wereld en er zitten verschillende raffinaderijen), een grote luchthaven, verschillende kleine eilanden, een paar grote reservoirs met hiking trails om dan nog maar niet te kijken naar de ‘pretpark(en)’, ‘snow-world’, Universal studio’s en weet ik wat nog meer.


Na de koffie gaan we naar Little India en gaan eerst de Hindu- en Boeddhistische tempels bekijken. Ze zijn weer bijzonder, heel rommelig, heel kleurrijk, gewoon grappig. In een kleinere Boeddhistische tempel komen we op het juiste moment binnen, want kort na ons komen de monniken en beginnen te chanten. Gaaf!!!


Helaas zijn ze het enorme Boeddha-beeld in de Saky Muni Buddha Gaya Temple in de steigers aan het zetten. Het is inmiddels heel warm. Gisteren heeft het niet geregend en dan volgt er altijd een bewolkte dag, waarin het enorm bedrukkend is.


We duiken weer de metro in, een halte verder, het centrum van Little India en drinken wat bij een typisch Indiase curry tent, waar het zo heerlijk ruikt, dat ik op dit vroege uur eigenlijk best al wel een curry zou lusten! We struinen wat door, zien nog een prachtige moskee en ik koop een waanzinnig gave, kleurrijke, glimmende en rammelende tas!


Tegen lunchtijd zijn we weer bij Bugis in de buurt. We struinen over het ‘Fortune plein’ naar de Kuan Im Thong Hood Cho Temple, “de druktste boeddhistische temple in Singapore” zegt de Lonely Planet. En inderdaad, het is een enorme stroom met mensen. Buiten kopen ze bij de vele stalletjes bloemen of een bos wierrook, waarna ze binnen ‘bidden’ en hun aankopen ‘offeren’. Het is een geweldig kleurrijk beeld en we kunnen wel blijven kijken. Buiten zitten tussen de bloem- en wierrook-verkopers, de ‘fortune-tellers’, mannen en vrouwen die je toekomst kunnen lezen aan de hand van de ITjing, tarot, je tenen of op andere bizarre wijze. Het is een leuk gezicht.


Op dit soort benauwde dagen gaat het vaak vroeg regenen en dat is nu al rond lunchtijd. We duiken weer een mall in en zoeken een lunchplekje. We struinen nog wat rond en gaan dan toch maar richting de bus. Inmiddels is het alweer droog en op de busterminal op Queenstreet staat er al een CW-link bus klaar. We stappen in en een uurtje later staan we ons uit te checken uit Singapore. Het zit er alweer op! Inchecken in Malaysia en dan lopen we de Johor Bahru City Square mall in. Nog even brood halen en koffie drinken voor we onze boot weer op gaan zoeken. En dan ineens valt me het verschil met Singapore op. Het is daar veel rustiger, georganiseerder en de wc’s, die zijn daar echt super schoon. Ik had het verschil nog niet zo opgemerkt, buiten dat het in Singapore schoon is. Geen vuil op de grond (staan ook boetes op) en hoewel de nette wachtrijen bij de metro enzo over zijn, het gaat er rustiger aan toe dan hier. Grappig, de dam is iets meer dan een kilometer lang en het is een wereld van verschil!

Dag 1 in Singapore: Marokkaans en Chinees

Donderdag 28 november 2013 @ 19:21

Na wat rustige dagen in Danga Bay (onze marina in Malaysia), werden we de afgelopen drie dagen overspoeld door allerlei indrukken. Ik kreeg het 's avonds ook niet op een rijtje en moet nu ook gewoon eerst even denken wat, wanneer en hoe. Het lijkt alsof we drie weken weg zijn geweest, ipv drie dagen, zoveel hebben we gedaan en gezien!

Ten eerste, we zijn dus naar Singapore geweest. Niet met de boot, maar met de bus. Een avontuur en belevenis op zich. Singapore wordt van Malaysia gescheiden door een rivier, maar het is een land apart, dus uitklaren en inklaren. Waarom niet met de boot erheen? De havens zijn veel duurder dan in Malaysia (nu zijn we maar zo'n €25 per week kwijt!) en het is makkelijk om even heen en weer te gaan. Dus met de bus naar de 'grensovergang', daar naar binnen, uitchecken. De bus de dam over, dan uitstappen, inchecken en weer in de bus, die je dan brengt naar het busstation in Little India.


En dan sta je midden in Singapore, met wolkenkrabbers, maar ook veel lage, soms bijzondere, gebouwen. Het is geen mooie stad, maar wel heel heel bijzonder. Little India is India in het klein, daar kun je Indiase dingen kopen en eten. Chinatown is China, met Chinese dingen te kopen, te eten, reflexologie enz. Dan Kampong Glan, het 'Arabische' gedeelte, met handelaren die parfum, kleden en waanzinnig mooie stoffen verkopen. Hier tussen staan Boeddhistische tempels (we hebben ze geloof ik allemaal gezien), Hindu-tempels (de meeste betreden) en moskeeën (van buitenaf gezien). Maar de shoppingmalls zijn echt ondenkbaar! In grote, soms luxe, soms local en ik denk dat je Singapore van oost naar west kunt doorlopen, van shoppingmall naar shoppingmall.

We hebben echt zoveel gezien en gedaan! Na onze landing met de bus, hebben we eerst een shoppingmall uitgeplozen, waar ze alle elektronische componenten hebben die je maar kunt verzinnen. Ik denk dat je je iPhone hier gewoon kunt nabouwen, chip voor chip. Een paradijs voor de elektrotechnicus! Via wat locale malls en straatjes met straatverkopers naar Bugis street Market. Een overdekte markt waar ze alles verkopen. Een heerlijkheid! We hebben bij een stalletje wat typische locale snacks gekocht, waarvan de helft in de prullenbak is beland, maar van de andere helft hebben we gesmuld.


Via Parkview Square, een enorm donker gekleurd bijzonder (hoog) gebouw, met leeuwen bovenop, naar de Kampong Glam area. Haji Lane is het hippe straatje van deze 'kampong'. Het heeft lieflijke lage huisjes in verschillende kleuren. Er vestigen zich hippe zaakjes, maar ook artistieke galeries en alternatieve winkeltjes. Een genot om door te lopen!


Dan gaan de waren in de winkels langzaam over naar parfum, waterpijpen, kleden en stoffen. De straatnamen verraden het al, Arab Street, Kandahar Street en Bagdad Street. De Sultan Mosque (ontworpen door een Ierse architect) maakt het duizend-en-een-gehalte nog hoger. We eten heerlijke Marokkaanse 'nasi' en Kebab met brood, bij een ongelooflijk aardige Marokkaan. Niet meteen over politiek beginnen, als je met buitenlanders praat, is het eeuwige advies. Nou, dat is een 'regel' die alleen wij weten, want deze man roert alle onderwerpen aan en is enorm benieuwd naar onze mening. Hij ventileert uitgebreid zijn gedachten en laat zo een onvergetelijke indruk bij ons achter. Deze man weet hoe het gaat in de wereld! Waren er maar meer zoals hem! Ooh en als we nog een iPhone willen kopen? Hij weet een plek waar ze maar ongeveer €300 kosten! We kunnen wel uren met deze interessante man kletsen, maar we moeten verder.


Op het metro-station kopen we een EZ-link kaart, met deze kaart kunnen we makkelijk met het openbaar vervoer reizen. De metro is een heerlijk transportmiddel, snel, schoon, duidelijk en relatief goedkoop. We besluiten eerst maar even naar het hotel te gaan om in te checken, dat geeft ons wat meer vrijheid om vanavond laat terug te komen. Hotels in Singapore zijn duur! We hebben een minder dure gekozen in de Geylang area, Hotel 81 Orchid. Een prima hotel voor de prijs. Kamer en badkamer zijn, laten we zeggen, precies groot genoeg. Maar hoeveel ruimte heb je nodig? We lopen weer terug naar het metro-station en komen langs een zaak waar ze van alles verkopen mits gemaakt van soya-bonen. En ook softijs! Het is voor mij een waar feestje!

We stappen in, op weg naar Chinatown. En dan gaat het, zoals bijna elke dag hier, al regenen. Jammer, maar via kleine winkeltjes en straatjes kunnen we redelijk droog bij de Buddha Tooth Relic Temple komen. Een enorme Boeddhistische tempel waar ze, naast z'n tanden, nog andere 'stukken' van Boeddha hebben. Het is prachtig van binnen, maar helaas, de grote beelden worden gerestaureerd en staan in een tent. We spreken met een paar monniken uit Sri Lanka (daar gaan wij ook naar toe! Ooh, leuk, kom ons bezoeken!) die hier voor 'cursus' waren en nu even 'vakantie' hebben. Bijzonder!


We bekijken ook de Sri Mariamman Temple, een hindoeïstische tempel, die prachtig kleurrijk is. En struinen dan verder door Chinatown. In een woord geweldig!!! De kleuren, de geuren, de mengelmoes van mensen, de energieën. De extreme kitsche (vinden wij dan) dingen en daarnaast prachtige mineralen, thee-sets en stoffen. We struinen en drinken wat. De shoppingmalls hier zijn ook typische voor deze wijk, met alleen maar Chinese spullen en mensen. Als het donker wordt slenteren we de straat in met eettentjes. Heerlijk dat sfeertje! We ploffen neer bij het stalletje, waarvan de foto's van het aangeboden eten, er het lekkerste uitziet en hopen dat ze kloppen. Bij de buren kopen we wat drinken. Het eten is echt overheerlijk en als ik dat zeg, straalt de eigenaar van trots.


Daarna lopen we nog de naastgelegen shoppingmall in, typisch Chinees, waar ze je meteen een complex aanpraten. We zitten namelijk in de 'health & beauty mall'. Je haar verven, je nagels, epileren, je kunt het zo gek niet verzinnen en we kijken onze ogen uit. De Chinezen (of Aziaten?) willen een egale huid, dus alle vlekjes in je gezicht kunnen weggewerkt worden. Ze sprinten op je af, duwen een handspiegel voor je gezicht en wijzen aan wat weg 'moet'. Wat ze ook meteen ter plekke voor je kunnen doen! Dat hebben we maar niet gedaan, maar we zijn wel voor een heerlijke voetreflexmassage gegaan. Zalig na een dag struinen.


Het is al laat als we de metro pakken, terug naar het hotel. Geen probleem, het is overal nog druk op straat en er gaat totaal geen onveilig gevoel vanuit. Ons hotel staat in het red-light-district en we zien verschillende vrouwen her en der op straat staan. Daartussen staan groepjes mannen, quasi te kletsen met elkaar. De eettentjes op straat zitten nog vol met etende families. Een bijzonder sfeertje!